Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Dünyadan / TSE YURTDIŞINA AÇILIYOR, İLK HEDEF ÇİN

TSE YURTDIŞINA AÇILIYOR, İLK HEDEF ÇİN

TSE YURTDIŞINA AÇILIYOR, İLK HEDEF ÇİN10.01.2012

TSE’nin yerel bir aktör olmaktan çıkacağını bildiren Bakan Nihat Ergün, “TSE yurtdışında 10 şube açacak. Küresel aktör olma yolunda ilerliyor, yani TSE artık dünyaya açılıyor” dedi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Türkiye’nin bugünkü üretim ve ihracat hedefleriyle uyumlu hale gelmesi için Türk Standartları Enstitüsü’nde (TSE) bir düzenlemeye gittiklerini, yeni dönemde TSE’nin, yurtdışında 10 değişik ülkede temsilcilik açacağını, bu çerçevede ilk olarak Çin’de, hemen ardından da Almanya’da bir şube açılacağını açıkladı. Bunu Almanya’nın Hamburg şehrinde açılacak şube izleyecek.

Bakan Ergün, bu yeni gelişmeyle ilgili olarak, “Çin’de üretilen ürünlerin Türkiye’ye gelebilmesi için, firmalar o ülkedeki TSE biriminden belge alabilecekler. Bu da Türkiye’de piyasaya sunulacak ürünlerin kaliteli ve standardına uygun olması demek. Bu uygulama aynı zamanda ülkemize girecek ürünlerin gümrüklerimizde beklememesi anlamına da gelecek” dedi.

Şangay’da yer tutuldu

“Çin, Türkiye’ye 2011 yılında yaklaşık 20 milyar doların üzerinde mal satmış, biz ise Çin’e yaklaşık 2.4 milyar dolarlık mal satmışız” dişen Bakan Ergün, şöyle devam etti: “Bu kadar büyük ticaret hacminin gerçekleştiği bir ülkede, TSE’nin bir belgelendirme merkezinin olmaması büyük bir eksiklikti. Önümüzdeki birkaç gün içerisinde Şangay’da bu adımı atıyoruz.”

TSE’nin 57 yıldan bu yana yurtiçi faaliyetlerini sürdürdüğünü hatırlatan Bakan Ergün, son yıllarda ekonomide ve diğer alanlarda yaşanan gelişmeler ve küreselleşmenin getirmiş olduğu zorunluluklar dikkate alındığında, TSE’nin yurtdışında da teşkilatlanma ihtiyacının ortaya çıktığını vurguladı. Ergün, “İlk açılacak bu şubelerle TSE yerellikten küreselliğe, yani dünyaya açılacak” diye konuştu.

‘Neden TSE uluslararası belgelendirme yapmasın?’

TSE’nin faaliyet yürüttüğü alanlda uluslararası belgelendirme yapan küresel kuruluşlar olduğu bilgisini aktaran Bakan Nihat Ergün, “TSE uluslararası akreditasyona sahip bir kurumumuz. Niçin TSE’de uluslar arası alanda etkinliğini artırarak bu küresel kuruluşlar arasında yerini almasın? Eğer ticaret hacmimizin yüksek olduğu ülkelerde biz TSE’nin şubesini açarsak, tüm dünyada olduğu gibi yerinden belgelendirme yapmış olacağız ve bu da ülkemize ithalatı yapılacak olan ara malı ya da tüketici ürünlerine fiyat avantajı olarak yansıyacaktır” dedi.

“Ortadoğu ülkelerine baktığımızda, bu ülkelerde standardizasyon ve benzeri konuların çok zayıf olduğu görülüyor” diyen Ergün, şunları belirtti: “Yaptığımız çalışmaların önemli bir yönü var. TSE’nin anlaşma yaptığı Körfez ülkelerine girişte, TSE belgelendirmesi bu ürünlere geçiş kolaylığı sağlayacak.”

Kaynak:Milliyet

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr