Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / RUSYA İLE TİCARETTE HEDEF 30 MİLYAR DOLAR

RUSYA İLE TİCARETTE HEDEF 30 MİLYAR DOLAR

RUSYA İLE TİCARETTE HEDEF 30 MİLYAR DOLAR23.12.2011

Türkiye ile Rusya arasında düşüşe geçen ikili ticaret hacminin yeniden yükselişe geçmeye başladığı ve yıl sonuna kadar 30 milyar dolara ulaşmasının beklendiği ifade edildi.

Merkezi Moskova'da bulunan Türk-Rus Kültür Merkezi tarafından Rusya'nın saygın ekonomistlerinin yetiştirildiği Finans Üniversitesi'nde düzenlenen “Olası Küresel Kriz ve Rus-Türk Ekonomik İlişkileri” Konferansında iki ülke ekonomik ilişkileri iki ülkeden uzmanlar tarafından ayrıntılı bir şekilde masaya yatırıldı.

Türk-Rus Kültür Merkezi Genel Müdürü Arif Asalıoğlu yaptığı açılış konuşmasında, iki ülke ilişkilerinin son yıllarda hem siyasi hem ekonomik alanda giderek hızlı bir şekilde geliştiğini belirterek, kültür merkezi olarak kendilerinin de iki ülke arasındaki iletişimin ve bilgilendirmenin gelişimi için bundan sonra bu tip konferansları daha sık yapacaklarını söyledi.

Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliği Kültür ve Turizm Müşaviri Celal Kılıç da yaptığı konuşmada turizmin iki ülke ticari ilişkileri arasında son derece önemli bir yer tuttuğunu belirterek, geçen yıl 3 milyon 157 bin olan turist sayısının bu yıl sonunda 3,5 milyona ulaşmasını beklediklerini belirtti.

Kılıç, gelecek yılki hedeflerinin de turist sayısında en az yüzde 10'luk bir artış olduğunu belirterek, 2010 yılında Rus turistlerin ekonomiye parasal anlamındaki katkılarının 3 milyar dolar civarında olduğuna dikkat çekti.

Dexia Bank Genel Müdürü Hayri Cansever de yaptığı ayrıntılı sunuşta iki ülke ekonomik ilişkilerinin küresel kriz dönemindeki boyutlarını ve önümüzdeki dönem beklentilerini dile getirerek, Türkiye ve Rusya'nın 2050'de dünyanın en büyük 10 ekonomisinin içinde olacağının tahmin edildiğini ve kendisinin de buna inandığını söyledi.

Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliği Ticaret Başmüşaviri Atilla Gökhan Kızılarslan da konuşmasında, Türkiye ve Rusya arasındaki ikili ticaret hacminin 2010 yılında küresel kriz yüzünden 26 milyar dolara kadar indiğini, ancak bu yıl yeniden toparlanmaya geçerek yıl sonuna kadar 30 milyar dolara ulaşmasını beklediklerini söyledi.

Kızılarslan, iki ülke arasındaki ticaret hacminde Türkiye aleyhine açık bulunduğunu ve bunun giderilmesi üzerinde çalıştıklarını belirterek, yaşanan küresel ekonomik krize karşın atılacak doğru adımlarla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 100 milyar dolarlık ticaret hacmine bir kaç yıl içinde ulaşılabileceğini kaydetti.

Kaynak: Lojiport

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr