Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / TAŞIMACILIKTA BİR ALTERNATİF DE İSKENDERUN

TAŞIMACILIKTA BİR ALTERNATİF DE İSKENDERUN

TAŞIMACILIKTA BİR ALTERNATİF DE İSKENDERUN07.12.2011

Suriye'nin Serbest Ticaret Anlaşması'nı feshetmesi üzerine transit taşımacılığın rotasının Irak'a kaydırılması düşünülürken, İskenderun'dan yapılacak Ro Ro seferleri de başka bir alternatif olarak değerlendiriliyor.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Suriye'nin Serbest Ticaret Anlaşması'nı feshetmesinin ardından özellikle transit taşımayla ilgili seçenekler oluşturduklarını belirtti.
Bakan Yazıcı, Gazi Üniversitesi'nde düzenlenen "Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun Ticari Hayatımıza Getirdikleri" konulu panelin çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Suriye'nin Türkiye ile serbest ticaret anlaşmasını feshettiğinin ve bunun ardından gümrüklerde bazı sorunların yaşandığının hatırlatılması üzerine Bakan Yazıcı, Suriye ile Türkiye arasında iki gün öncesine kadar serbest ticaret anlaşması bulunduğunu, ancak önceki gün, Suriye'nin bu anlaşmayı feshettiğini duyurduğunu anlattı. Bunun, Suriye'nin Türkiye'den yapılan girişlerde gümrük vergilerini dilediği gibi belirleyeceği anlamına geldiğini ifade eden Yazıcı, şöyle konuştu:

"Özellikle Suriye üzerinden çok önemli ölçüde transit taşımacılığımız var. Suriye önceki gün serbest ticaret anlaşmasını feshettiğini duyurdu. Bu gümrük vergilerini dilediği gibi belirleyeceği anlamına gelir ve nitekim ilk etapta fesihten itibaren bir süre özellikle Cilvegözü'ndeki geçişlerde bir durdurma söz konusu oldu. Sorulduğunda yeni tarifeleri henüz bilgisayara geçirmediklerini belirttiler. Daha sonra tarifeleri oluşturdular. Özellikle geçişte aldıkları ücretleri, akaryakıt farkını bir hayli artırmışlar. Biz de bu konuyu dün oturduk tartıştık, konuştuk. Konuyu takip ediyoruz.

Yeni rotalar oluşturuluyor

Özellikle transit taşımayla alakalı seçenekler oluşturuyoruz. Bunlardan bir tanesi, İskenderun'dan Akabe'ye ya da Mersin'den İskenderiye'ye Ro-Ro seferleri düzenleyerek ürün taşınmasını, özellikle Körfez ülkelerine ürün taşımayı sağlamak.

Bir diğer alternatifimiz de Irak ile Habur'un hemen batısından Ovaköy ve Aktepe gümrük kapılarını açmak ve Habur ile hemen paralel mevcut köprünün yanında yeni ilave bir köprü yapmak suretiyle oradaki akışkanlığı sağlayacak bir zemin oluşturmak şeklinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz."

Kaynak: Dünya

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr