Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Dünyadan / CMA CGM KARADENİZ YÜKLERİNİ MARMARA’YA ÇEKECEK

CMA CGM KARADENİZ YÜKLERİNİ MARMARA’YA ÇEKECEK

CMA CGM KARADENİZ YÜKLERİNİ MARMARA’YA ÇEKECEK29.09.2011

CMA CGM’nin yeni ve gelişen pazarlara odaklanarak yeni hatlar açacağı bilgisini veren şirketin Türkiye Genel Müdürü Costanten Schoneff, ana hedeflerinden birinin, Karadeniz limanlarından gönderilecek dökme ihracat yüklerini İstanbul üzerinden konteyner ile dış pazarlara taşımak olduğunu söyledi.

Yıldırım Group’un yüzde 20 hissesini satın alarak ortak olduğu Fransa merkezli dünyanın üçüncü büyük konteyner taşımacılık operatörü CMA CGM, yükselen bir yıldız olarak gördüğü Türkiye’deki yatırımlarına hız verdi. CMA CGM Türkiye bir yandan var olan hatlarını güçlendirmeye odaklanırken diğer yandan da yeni hatlar açmaya hazırlanıyor.
Novorossisk’e direkt hat açıyor.

CMA CGM Türkiye olarak hedeflerinin yeni niş pazarlar bularak bu pazarlardaki limanlara servis vermek olduğunun altını çizen CMA CGM Türkiye Genel Müdürü Costanten Schoneff, özellikle Batı Afrika’nın giderek önemli bir pazar haline geldiğini ifade etti. Hindistan, Pakistan ve Vietnam’ın da kendileri için hedef pazarlar arasında yer aldığını kaydeden Schoneff, bir diğer önemli pazarlarının ise Uzakdoğu olduğunu söyledi. Uzakdoğu’da özellikle Japonya’ya yoğunlaştıklarını vurgulayan Schoneff, bu bölgedeki artışa paralel olarak daha gelişmiş bir servis hizmeti vermeyi planladıklarını aktardı. Karadeniz hattını da daha aktif hale getirmeyi hedeflediklerini belirten Schoneff, İstanbul’dan Novorossisk’e direkt servis başlatacaklarını ve bunun için Kumport Limanı’nı aktarma limanı olarak kullanacakları söyledi.

İhracat-ithalat volümlerini üçe katladı

Ekonomik kriz ve ekonomide yaşanan belirsizlikler nedeniyle bütün konteyner operatörlerinin zor günler geçirdiğini dile getiren Schoneff,  14 bin teu gibi büyük gemilerin yapılmasının kriz döneminde birçok geminin devre dışı kalmasına neden olduğunu söyledi. Navlunların düşmeye başladığını ve konteyner pazarının sene sonuna kadar bir kriz beklediğini hatırlatan Schoneff, bu olası krizden CMA CGM’nin fazla etkilenmeyeceğini ifade etti. Şirketin ilk altı ayı karlılıkla kapatan sayılı şirketlerden biri olduğunu belirten Schoneff, CMA CGM’nin ithalat ve ihracat volümlerini 2006 yılından günümüze kadar üç katına çıkardığını söyledi.

“Türkiye yükselen bir yıldız”

CMA CGM Genel Merkezi’nin Türkiye’yi oldukça önemsediğini ifade eden Schoneff, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: “CMA CGM için Türkiye çok önemli. Türkiye’yi farklı bir gözle görüyorlar. İleriye dönük yatırımlar yapmak istiyorlar. CMA CGM Türkiye’yi yükselen bir yıldız olarak görüyor.  Türkiye’nin birçok limanına uğrak yapıyoruz. Yük ihtiyacına göre bir gemiyle boş konteyner gönderebiliyorlar ki bu sık görülen bir durum değil, özel bir durum. Merkezimiz Türkiye’yi her konuda destekliyor.”

“Türkiye’nin başarısı herkesi şaşırtıyor”

Türkiye’nin son on yılda çok geliştiğini ve bunun olağanüstü bir başarı olduğunu vurgulayan Schoneff, yabancı konuklarının Türkiye ziyaretleri sırasında bu gelişim karşısında şaşkınlık yaşadıklarını aktardı. Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşmasının zor olmadığını dile getiren Schoneff, “Türkiye on yılda böylesi bir gelişim gösterdiyse bir on yıl sonra neden bu hedeflerine ulaşmış olmasın. Yeter ki birlik olalım. Türkiye siyasal sorunlarını çözsün. Herkesi üzen olaylar yaşanmasın. Türkiye’de yaşayan herkes becerikli ve zeki. Bunu unutmamak gerekiyor. Fazlamız var ama eksiğimiz yok. Yeter ki kendi içimizde çalkantılara izin vermeyelim ve daha bilinçli bir politika izleyelim” diye konuştu.

“Yıldırım ile yeni ortaklıklara gidilebilir”

Yıldırım Group ile yapılan ortaklığın finansman krizi içinde bulunan CMA CGM için oldukça olumlu bir gelişme olduğunu ifade eden Costanten Schoneff, bu ortaklığın iki taraf için de büyük bir kazanım olduğunu söyledi. Yıldırım Group ile olan ortaklığın CMA CGM Türkiye’nin de konumunu güçlendirdiğini belirten Schoneff, Yıldırım Group ortaklığından son derece memnun olduklarını ve Yıldırım ile ortak liman yatırımı yapılabileceğini söyledi. Yıldırım Group ile Malta Free Port’da yapılan liman ortaklığını hatırlatan Schoneff,  “Merkezimiz Yıldırım Group ile yeni yatırımlara gidebilir, Yüksel Yıldırım bu konuda deneyimli ve hevesli. CMA CGM Türkiye’de bir liman yatırımı düşünecek olursa Yüksel Yıldırım’a danışarak bu yatırımı müştereken yapabilirler.”

Kaynak: Perşembe Rotası

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr