Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Havayolu / SİVİL HAVACILIK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BAĞIMSIZ DENETİM KURULUŞLARININ ÖNÜNÜ AÇIYOR

SİVİL HAVACILIK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BAĞIMSIZ DENETİM KURULUŞLARININ ÖNÜNÜ AÇIYOR

SİVİL HAVACILIK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BAĞIMSIZ DENETİM KURULUŞLARININ ÖNÜNÜ AÇIYOR03.08.2011

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü(SHGM), hızlı büyüyen havacılık sektörüne daha iyi hizmet verebilmek amacı ile,   Bağımsız Denetim Kuruluşları'nın yetkilendirilmesi ve sektörün bu kuruluşlardan denetim hizmeti almasının önünü açacak mevzuat çalışmasını yayımlamıştır.

Yayımlanan Taslak yönetmeliğe göre Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü; Bakım, Operasyon, Uçuşa Elverişlilik denetimleri de  dahil olmak üzere SHGM görev kapsamındaki tüm denetimler için Denetim Kuruluşlarını yetkilendirebilecektir.

Havacılık İşletmeleri, yıllık denetleme planına göre ve belirlenecek tarifeyi aşmamak kaydıyla denetim kuruluşları ile imzalayacakları anlaşma ile denetimlerini yaptırabilecektir. İşletmeler, denetim kuruluşları ile yapacağı anlaşmaları en fazla iki yıllığına imzalayabilecek ve denetim kuruluşları tarafından hazırlanacak raporlar, SHGM tarafından onaylandıktan sonra resmiyet kazanacaktır. 

Yeni düzenleme ile; sivil havacılık sektörüne ihtiyaç duyduğu hız ve kalitede daha iyi bir şekilde denetim hizmetinin sunulması mümkün olacaktır.

Uluslararası Hava Taşımacılar Birliği (IATA) tarafından Operasyonel Emniyet Programı (IOSA) kapsamında benzer bir süreç yürütülmekte olup, aynı uygulamanın yakında Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı (EASA) tarafından da hayata geçirileceği bilinmektedir.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü; dünyadaki sivil havacılık düzenlemelerine paralel olarak başlatılan bu uygulamanın, Türk Sivil Havacılığına kalite ve hız konusunda ilave getirileri olacağı inancı ile havacılık alanında faaliyet gösteren kurum ve kuruluşların mevzuatın olgunlaşmasına katkı sunmasını beklemektedir.

Kaynak: SHGM

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr