Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / BU YIL İHRACAT REKORU KIRACAĞIZ

BU YIL İHRACAT REKORU KIRACAĞIZ

BU YIL İHRACAT REKORU KIRACAĞIZ04.07.2011

Devlet Bakanı Zafer Çağalayan, ilk 6 ayda 65,8 milyar dolar ihracat yapılarak, Orta Vadeli Program'da hedeflenen ihracat rakamının yarısının geçildiğini söyledi.

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin yılın ilk 6 ayında 65,8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini belirterek, bunun Orta Vadeli Programda öngörülen 127 milyar dolarlık hedefin yarısından fazlasını oluşturduğuna dikkati çekti ve ''Bu yıl, ihracat rekoru kıracağız'' dedi.
Çağlayan, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından bugün açıklanan ihracat verilerini değerlendirdi.
Bakan Çağlayan yaptığı yazılı açıklamada, İhracatçı Birlikleri kayıt rakamlarına göre Haziran ihracatının, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 25,2 artarak 11 milyar 507 milyon dolar olduğunu, ilk 6 ayın ihracatının da yüzde 20,2 artışla 65 milyar 770 milyon dolara ulaştığını ifade etti.
Ocak-Haziran dönemi itibariyle Orta Vadeli Programda hedeflenen 127 milyar dolarlık ihracatın yarısından fazlasının gerçekleştirildiğine dikkati çeken Çağlayan, şunları kaydetti:
''Yakaladığımız bu hızı koruyabilirsek dünya ekonomisinde olağanüstü gelişmeler olmadığı sürece yıl sonu itibariyle hem orta vadeli program hedefini aşacağız, hem de 2008 yılında gerçekleştirdiğimiz ihracat rakamının üzerinde bir ihracat gerçekleştirerek, ihracat rekoru kıracağız.
2011 yılının ilk çeyreği büyüme rakamları da ihracatla birlikte Türkiye ekonomisinin vites büyüttüğünü göstermektedir. 2011 yılının ilk çeyreğinde gerçekleşen yüzde 11'lik büyüme dünya rekorudur. Sürdürülebilir ihracat artışı ile birlikte büyüme rakamımızın yıl sonunda yüzde 7 civarında olacağını tahmin ediyorum ki, bu da dünya ekonomilerinin en yüksek büyüme rakamlarından biri olacaktır.''
9 il 1 milyar dolardan fazla ihracat yaptı
Söz konusu dönemde 1 milyar doların üzerinde ihracat yapan il sayısının da 7'den 9'a çıktığını kaydeden Çağlayan, ''Hatay ve Denizli dahil edildi. Yıl sonunda 1 milyar dolar ihracatı aşan il sayımızın 18 olmasını hedefliyoruz'' dedi.
Çağlayan yılın ilk yarısındaki ihracat performansıyla Türkiye'nin Avrupa pazarlarındaki yerini sağlamlaştırdığını belirterek, ihracat artışının sadece Avrupa ile sınırlı kalmadığını, İran'a ihracatın yüzde 32, Birleşik Arap Emirlikleri'ne yüzde 32, Suudi Arabistan'a yüzde 13, İsrail'e yüzde 23, Lübnan'a yüzde 4 artış kaydettiğini söyledi.
Çin'e ihracat sürecek
Bakan Çağlayan, Çin'e ihracattaki artışa da işaret ederek, bu ülkeye Haziran ayında 229 milyon dolar ihracat gerçekleştirildiğini, ticari ilişkilerin artırılması için yoğun çaba harcandığını kaydetti. Çağlayan, ''Çin'e yaptığımız ihracat 2010 yılında rekor kırdığı gibi 2011 yılında da bu ülkeye ihracatımızda önemli artış görülebilecektir'' dedi.
2011 yılı ilk yarısında 235 farklı ülke/gümrük bölgesine ihracat yapıldığını belirten Çağlayan, geçen yılın aynı dönemine göre 181 ülke/gümrük bölgesinde ihracatta artış gözlendiğini bildirdi.
Çağlayan, ''Yeniden düzenlenecek teşvik sistemi de ihracat temelli ekonomik büyümeyi sağlarken, bölgesel kalkınmayı da destekleyeceğiz. Türkiye ekonomisinin sürdürülebilir büyümesi, sürdürülebilir ihracat artışına bağlıdır. Bu bağlamda, ihracat odaklı büyüme, ihracat odaklı üretim stratejisiyle mümkün olacaktır. Türkiye ekonomisinin ihracat odaklı bir yapıya dönüştürülmesi, 2023 yılı için hedeflediğimiz 500 milyar dolar ihracat rakamına ulaşmada temel görevi üstlenecektir'' değerlendirmesini yaptı.
Kaynak: Dünya
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr