Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / MAVİ VATANDA BAYRAM COŞKUSU

MAVİ VATANDA BAYRAM COŞKUSU

MAVİ VATANDA BAYRAM COŞKUSU01.07.2011

Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu; 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı nedeniyle bir kutlama mesajı yayınladı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilen ve 1 Temmuz 1926’da yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu ile Türk Milleti denizlerinde de egemenlik hakkını kazanmış ve bu tarihi, denizcilik bayramı olarak kutlamaya başlamıştır.
 
Birinci Dünya Savaşı’nın sonunda büyük kayıplar veren ve başlattığı kurtuluş mücadelesi ile tekrar güç kazanan ülkemiz için Kabotaj Kanunu, bağımsız Türkiye’nin denizlerde de egemen olduğunun açık bir göstergesi ve bunun tüm Dünya’ya ilanı olmuştur. Bu sebeple, 1926’dan beri 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı olarak her yıl büyük bir sevinçle kutlanmaktadır.
 
Özellikle son yıllarda denizciliğe ait pek çok önemli gelişmenin yaşanmış olması,  denizcilik bayramının ayrı bir neşe ile ülkenin her tarafında kutlanmasına vesile olmuştur. Nitekim denizciliğin ülkemiz için sadece bir gün değil yılın her günü hatırlanmaya ve geliştirilmeye çalışılacak kadar önemli bir yeri vardır.
 
Başlatılan eğitim ve denetim seferberliği ile hayal bile edilemeyen başarılar gerçekleştirilmiş, Türk Bayraklı gemilerin “Kara Liste”den önce “Gri Liste”ye daha sonra ise “Beyaz Liste”ye geçmesi sağlanmıştır. Paris Memorandumu Sekretaryası’nın 6 Haziran 2011 tarihinde yayımlanan Raporuna göre, 2010 yılı sonu itibariyle Türk Bayrağı’nın Beyaz Liste’deki başarısını sürdürerek ilerlemeye devam ettiği görülmektedir.
 
Denizcilik Müsteşarlığı Kabotaj taşımacılığının etkin kullanımı ve artması için çalışmalarına devam ediyor. Kabotaj taşımacılığının artması gerektiği sadece söylemlerde kalmamış kabotajda çalışan gemilerin ÖTV’siz yakıt kullanmaları sağlanarak sektöre büyük bir ivme kazandırılmıştır.
 
Kabotaj hakkının elde edilmesi münasebetiyle düzenlenen 85’inci “Denizcilik ve Kabotaj Bayramı”nı kutluyor, ülkemize ve sektörümüze hayırlı olmasını diliyorum.
 
 Hasan NAİBOĞLU
 Denizcilik Müsteşarı

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr