Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Eğitim ve Etkinlikler / DTODAN DENİZ TİCARET HUKUKU SEMİNERİ

DTODAN DENİZ TİCARET HUKUKU SEMİNERİ

DTODAN DENİZ TİCARET HUKUKU SEMİNERİ24.06.2011

Deniz Ticaret Odası Fethiye Şubesi tarafından Deniz Ticaret Hukuku semineri düzenlendi. İstanbul Üniversitesi Denizcilik Hukuku Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fehmi Ülgener’in konuşmacı olarak katıldığı etkinlikte Deniz Ticaret Hukuku ile ilgili son gelişmeler hakkında sunum yapıldı.

Seminere DTO Fethiye Şube Başkanı Şaban Arıkan ve yönetim kurulu üyeleri, Fethiye Liman Başkanı Galip Avcı, Göcek Liman Başkanı Reşit Velioğlu, tekne kooperatifi yöneticileri ile özel sektöre ait firmaların temsilcileri katıldı.

Gerçekleştirilen seminerde ilk konuşmayı DTO Fethiye Şube Başkanı Şaban Arıkan yaptı. Arıkan konuşmasında, “Bugüne kadar yapmadığımız bu toplantıyı öneri üzerine yapmaya karar verdik. Değerli hocamız deniz ticaret hukuku ile ilgili olarak üyelerimizi bilgilendirmek amacıyla geldi” dedi.

DTO tarafından 14 Şubat 2011 tarihli 27846 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Yeni Türk Ticaret Kanununun da “Deniz Ticareti Hukukundaki Değişiklikler” konusunda Prof. Dr. Fehmi Ülgener tarafından gerçekleştirilen seminerde denizcilik sektörünü yakından ilgilendiren sorular da cevaplandırıldı. Ülgener yaptığı sunumda, “Bu kanundan sonra yürürlüğe giren ve 1956 tarihinden beri de yürürlükte olan 6762 sayılı Ticaret Kanunumuzun 4. kitabı deniz ticaretine ayrılmıştır. Kanunun zamanla eskimiş olması dolayısıyla bir takım ihtiyaçlara cevap verememesi, Avrupa Birliği ile uyum süreci ile ilgili düzenlemelerin hayata geçirilmesi gereği ile değişen toplum ihtiyaçları ve uluslar arası hukukta yaşanan yeni gelişmeler gibi temel nedenlerle Ticaret Kanunun değiştirilmesi ihtiyacı doğmuştur” dedi.

1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe girecek olan Deniz Ticaret ve Sigorta Hukukunda yapılan başlıca temel değişiklikler hakkında bilgi veren Fehmi Ülgener, “Taşıma işleri komisyoncusu, taşıma işleri komisyoncusu olarak yeniden düzenlenmekle birlikte, eskiden olduğu gibi kara taşımaları esas alınarak düzenlenmiş, deniz taşımacılığına ilişkin hüküm konulmamıştır. Gemi tanımı yapılırken ‘denizde’ kelimesi yerine, iç su taşımacılığını da kapsayacak şekilde ‘suda’ kelimesi kullanılmıştır. Navlun sözleşmesine ilişkin hükümlerde hem 1968 Visby kuralları, hem de 1978 Hamburg kuralları müştereken kullanılmıştır. Deniz yoluyla yolcu taşımaları 2002 Atina Sözleşmesi hükümlerine göre düzenlenmiştir” dedi.

Kaynak: Deniz Haber

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr