Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Denizyolu / UN RO-RO’DA YENİ PRİM SİSTEMİ

UN RO-RO’DA YENİ PRİM SİSTEMİ

UN RO-RO’DA YENİ PRİM SİSTEMİ23.06.2011

30 Haziran itibariyle hak edilmiş tüm bonus biletler basılacak ve müşterilere dağıtılacak. Hediye biletler 31 Aralık 2012’ye kadar kullanılabilecek. Bu tarihe değin kullanılmayan biletler ise iptal edilecek.

U.N Ro-Ro’nun Yeni Ciro Prim Sistemi 1 Temmuz 2011 itibariyle başlıyor. ABD’li fon şirketi KKR bünyesindeki UN Ro-Ro,  29 Nisan 2011 tarihinde gerçekleştirmiş olduğu sektör buluşmasında duyurduğu uygulamada düğmeye bastı.

Mevcut sistemde faturalanan 10 gidiş-dönüş bilet karşılığında kazanılan 1 hediye gidiş-dönüş bileti 30 Haziran 2011 itibariyle sonlandırılıyor. 1 Temmuz 2011 tarihi itibariyle de müşterilerin cirosu üzerinden prim sistemi başlıyor.

Yeni sistemde ciro primine nasıl hak kazanılacak?

Ciro primi uygulaması, Ro-Ro’yu kullanan nakliyecilerin 1 Temmuz 2011 tarihinden sonra satın aldığı biletler için uygulanacak olup, bu tarihten sonra satılan biletlere bonus bilet uygulaması yapılmayacak.

Ayda beş veya daha fazla tek yön veya çift yön biletini şirketten fatura karşılığı alan nakliyeciler, standart (dorse, komple, uzun araç) ve low-bed araçlar için satın aldıkları biletlerin navlun tutarının %7’si oranında ciro primine hak kazanacak.

Navlunlarını tamamen UN Ro-Ro’nun anlaşmalı olduğu bankaların ticari banka kartı ile ödeyen müşteriler için prim oranı %7 yerine %9 olarak uygulanacak. (Ticari banka kartı sahibi olanların online rezervasyon hakkı da olacak.) Ticari banka kartı olan, ancak navlun ödemelerinde kart dışında yöntemler kullanan müşteriler için prim oranı yine %7 olarak uygulanacak.

Eski sistemde olmayanlar yine kapsam dışı

Standart araçların dışında kalan ve eski sistemde bonus bilet uygulamasından yararlanamayan yüklerin navlunları prim uygulaması kapsamında değerlendirilmiyor. Örneğin; araba, otobüs, birinci ve ikinci el çekiciler, yeni dorseler, mixer, beton pompası ve diğer tekerlekli araçlar vs. ciro prim uygulaması dışında kalmakta.

Ciro primi hak edişleri aylık bazda hesaplanacak olup, müşterilerin keseceği fatura karşılığında şirket nezdinde tutulan cari hesaplarına alacak olarak kaydedilecek. Müşterilerin kuruluşa keseceği faturaların prim tutarı + KDV olarak kesilmesi gerekiyor. İlgili ayın prim faturaları, yapılacak yazılı ön mutabakat sonrasını takip eden ayın 7’sine kadar kesilip şirkete teslim edilmesi gerekiyor.

Eski bonus bilet uygulamasına nasıl son verilecek?

30 Haziran 2011 tarihi itibariyle hak edilmiş tüm bonus biletler basılacak ve müşterilere dağıtımı yapılacak. Müşterilerin hediye biletleri, 31 Aralık 2012 tarihine kadar kullanılabilecek. 31 Aralık 2012 tarihine kadar kullanılmayan hediye biletler ise iptal edilecek.

30 Haziran’a kadar 10’a tamamlanmayan sefere hediye bilet yok

30 Haziran itibariyle hediye bilet basılması için yeterli sayıya ulaşmamış kalan biletler, Temmuz 2011 ayında hesaplanacak yeni ciro primi sistemine bu sistemin kuralları çerçevesinde dahil sayılacak. Örneğin, bir müşterinin 30 Haziran 2011 itibariyle 6 tane hediye bilete dönüşmemiş bileti varsa, bu biletler 10 taneye tamamlanmadığı için hediye bilete hak kazanamayacak, ancak bu kalan biletler yeni ciro prim sistemine dahil edilecek.

Prim hak edişleri borca mahsup edilebilecek?

Yıl boyunca hesaplanan ve faturalanan prim tutarları, müşterilere bir sonraki yılın Ocak ayı sonuna kadar ödenecek. UN Ro-Ro şirketi, toplam prim hak edişlerini, müşterilerinin borçlarına mahsup edebilecek. Şirket ile müşteri arasında yapılacak mutabakatlarda uzlaşmazlık ortaya çıkması hallerinde, UN Ro-Ro’nun defter ve kayıtları esas alınacak.

Kaynak: Lojiport

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr