Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Dünyadan / MAERSK İLK ÇEYREK KAR ORANINI AÇIKLADI

MAERSK İLK ÇEYREK KAR ORANINI AÇIKLADI

MAERSK İLK ÇEYREK KAR ORANINI AÇIKLADI13.05.2011

Danimarkalı denizcilik devi Maersk, ilk çeyrek kar oranını açıkladı. Yıldan yıla oranlamada yüzde 82 büyüme ile gelişen Maersk, 1.2 milyar dolarlık kârı olduğunu bildirirken, bu kar miktarının 14.5 milyar dolarlık gelirden elde edildiğini ifade etti. Gelirlerinin ilk çeyrekte geçtiğimiz yıla nazaran yüzde 10 arttığını ifade eden Maersk, bu gelir kar değişimi sebebini yüksek konteyner fiyatlandırması, konteyner hacimleri ve petrol fiyatları olduğunu belirtti.

Açıklamada, Maersk Oil’in 512 milyon dolarlık kâr miktarı ile geçen seneye nazaran yüzde 35.2 oranında yükseldiği ifade edilirken, bu yükselişte petrol fiyatlarına gelen yüzde 38'lik zammın ve varil başına fiyatın 105 dolar olmasının da büyük bir etkisi olduğu ifade edildi. Ancak Maersk Oil 2011 yılının sonuçlarının 2010 yılının finansal sonuçlarından daha düşük olmasını beklediği çünkü geçen yıla nazaran petrol araştırma fiyatlarının her geçen gün biraz daha yükseldiği ifade edildi.

Konteynerlerden gelen gelir hesaplandığında ise 438 milyon dolarlık bir kar elde ettiği bildirildi. Taşınan konteyner miktarı yüzde 5 artarak 1.84 milyon FEU olduğu ifade edilirken ortalama nakliye ücretinin FEU başına 2,908 dolar olması ile geçen yıla nazaran yüzde ikilik bir artış gösterdiği kaydedildi.

Terminal sonuçlarının 139 milyon dolarlık bir kar olduğu ifade edilirken, terminallerin gördüğü konteyner oranı yüzde 8 artarak 7.8 milyon TEU olduğu belirtildi.

Maersk Grubu CEO’su Nils Andersen; “Yıla güzel bir şekilde başladık, tanker ve konteyner oranları düşse de, işletmelerimiz ilk çeyrek için gayet güzel sonuçlar elde ettiler. Geçtiğimiz altı ayda gemilere, terminallere, sondaj kulelerine ve petrol bölgelerine yatırım yaptık. Bu yatırımlar şirketimizin kendine güvenini daha da sağlamlaştırırken uzun soluklu düşündüğümüzde de gelecekte rekabet edebileceğimiz gerçeğini ortaya koydu.” dedi.

Maersk grubu deniz üzeri konteynerler için talebin 2011 sonuna kadar yüzde 6 ile yüzde 8 arasında artış yapacağını beklemekte. Yeni tonajın küresel desteğinin özellikle Asya Avrupa pazarında nakliye oranını karşılaması hatta aşması beklenmekte olduğunu bildirdi.

Grup kısa sürede nakliye oranlarının baskı altında kalmasını, arttırılan fiyatlar ve yolculuk sürelerinin gelirlere etki etmeye devam etmesini beklediklerini bildirdi, ancak yılın ikinci yarısının başlaması ile daha da güçlü bir şekilde pazarda yer alacaklarını ifade etti.

Grup konteyner aktivitelerinin tatmin edici oranlarda seneyi tamamlamasını beklediklerini ifade ederken, 2010 yılının sonuçlarına nazaran daha düşük olmasını beklediklerini ifade etti.

Kaynak: Deniz Haber

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr