Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Dünyadan / GEMİ ARZI ÇOK,YÜK TALEBİ AZ

GEMİ ARZI ÇOK,YÜK TALEBİ AZ

GEMİ ARZI ÇOK,YÜK TALEBİ AZ19.04.2011

Piyasa düşmeye devam ediyor, BDI % 6’ya yakın değer yitirdi. Geçen haftaki düşüşte en büyük etken bu sefer panamax piyasası oldu. Panamax endeksi % 11’e yakın değer yitirdi.

Piyasa düşmeye devam ediyor, BDI % 6’ya yakın değer yitirdi. Geçen haftaki düşüşte en büyük etken bu sefer panamax piyasası oldu. Panamax endeksi % 11’e yakın değer yitirirken onu % 3 civarında düşen capesize ve supramax endeksleri takip etti. Haftanın tek pozitif yönlü endeksi olan handysize’da ise artış sadece % 1’in biraz üzerinde oldu.
2011 yılının ilk çeyreği için panamaxlar kuru dökme yük piyasasında en fazla kazanan tonaj grubu oldu fakat Nisan ayında sektör arzın talebi geride bırakmasıyla baskı altına girdi ve kazançlar düştü. Capesizelar için olumsuz hava devam ediyor. Bu tonaj grubunda spot bağlantılar periyot bağlantılara nazaran daha iyi gözüküyor.  
Yakın dönemde kazançlara Pozitif etkisi olabilecek hiç bir beklenti yok. Hatta bu hafta bir çok Avrupa ülkesindeki paskalya tatili piyasaya ilave olarak olumsuz etki edebilir.
Belirtilecek önemli bir husus ise Hindistan’ın demir cevheri ihracatı ile ilgili gelişmeler. Karnataka eyalet hükümeti ihracat yasağının kaldırılması ile ilgili Yüksek Mahkeme’ye  başvuruda bulunmaya karar verdi.
Diğer olumlu bir haberde bu yıl yeni inşa gemi siparişlerinin geçen yılki sipariş çılgınlığından sonra düşme trendinde olması. Eğer bu trend devam ederse bir çok gemi tipindeki aşırı arz endişelerinin gelecek yıllarda azalmasına yardımcı olacak.

HABER VE YORUMLAR

Her iki günde bir 1 capesize yeni inşa gemi teslim ediliyor;
BIMCO tarafından yayınlanan son rapora göre her iki günde 1 capesize yeni inşa gemi teslimi gerçekleştriliyor. Ayrıca 6 adet yeni inşa VLOC bu yıl denize indirilmiş durumda ve bu yıl içerisinde ilave 35 VLOC’un teslim edilme ihtimali var. Rapora göre aktif kuru yük filosu bu yıl şimdiye kadar 222 yeni geminin teslimi ile % 2,7 büyüdü. Buna karşılık 4,8 milyon dwt kapasitesinde 67 gemi hurdaya çıkarıldı. BIMCO bu yıl yeni kuru yük gemisi arzının 86 milyon dwt kapasitesinde geminin teslim edildiği 2010 yılından biraz daha fazla olacağını tahmin ediyor.

Piyasanın avantajına olarak bu yıl yeni inşa kontratları  2009’un ikinci çeyreğinden beri en yavaş düzeyine geriledi. Hatırlanacağı gibi 2010 yılında 78 milyon dwt kapasitesinde yeni inşa gemi kontratı imzalanarak oldukça yüksek bir seviye yakalanmıştı. BIMCO’nun bu yıl hizmet dışına çıkarılacak gemi kapasitesi tahmini 12 milyon dwt, filo büyüme oarnı tahmini ise % 13,8.

VALE’nin VLOC’ları suya iniyor,

Breziya’nın dev maden şirketi VALE’ye ait 19 ad. 400.000 dwt’lik VLOC siparişlerinin ilk altı adedi bu yıl teslim ediliyor. Bu durumun kuru yük piyasasına olumsuz bir şekilde etki edeceği aşikar. VALE Asya’lı müşterilerine yaptığı satışlara yönelik olarak çok büyük bir capesize gemi kiracısı. 2010 yılnda VALE Çin’e 131 milyon ton demir cevheri ihraç etti. Tahminen yılda 6 ring seferi ile 6 yeni inşa VLOC yılda 14.4 milyon ton demir cevheri taşıyabilecek. Bu miktar Vale’nin Çin’e olan ihracatının % 11’ine eşit. Diğer 13 VLOC’un ise gelecek 2-3 yılda teslim edilmesi bekleniyor. Böylece VALE taşıma konusunda % 25-30 kendi kendine yeterli hale gelerek, capesize piyasasına bağımlılığını önemli oranda azaltacak.
Vale’nin bu dev gemilere sahip olmak istemesindeki amacı Avustralya demir cevherine karşı fiyat dezavantajını ortadan kaldırabilmek. Avustralya coğrafi olarak Asyalı alıcılara daha yakın olduğundan Asya ülkelerinin Avustralya’dan aldığı demir cevherinin taşıma maliyeti daha az oluyor.
Vale’nin Asya demir cevheri dağıtım merkezini nerede kuracağı konusu ise henüz açıklığa kavuşmadı. Bu merkez için önce Qingdao hedeflenmişti ama anlaşma sağlanamadı. Şimdi Malezya veya Pekin yakınlarındaki Tianjin Dongjiang Serbest Ticaret Liman Bölgesi yeni dev bir liman ve lojistik merkezi olarak düşünülüyor.

Endonezya bu yılki kömür ihracatı 260-270 milyon ton olacak

Endonezya kömür ihracatının bu yıl 260-270 milyon ton arasında gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Bu miktarın yaklaşık 45-50 milyon tonunun Çin’e satılacağı belirtiliyor. Endonezya 2010 yılında Çin’e 55 milyon ton kömür ihracatı gerçekleştirerek bu alanda bir önceki yıla göre % 80’den fazla artış gerçekleştirmişti. Endonezya’dan Çin’e yapılan kömür satışlarının çoğunluğunu spot kargo oluştururken kömür ihracatının sadece % 20’si uzun dönemli anlaşmalarla yapılıyor.

CAPESIZE

Geçtiğimiz hafta Capesize kazançları hem Atlantik hem Pasifik’te düşüş eğilimindeydi. Özellikle bazıAustralya-Çin rotasında düşüş görüldü. Fakat transatlantik navlunları böyle bir düşüşe karşı direndi.

PANAMAX

Geçtiğimiz hafta Panamax armatörleri için yine zayıf bir hafta oldu, çünkü piyasada çok fazla yük yokken spot iş bekleyen çok sayıda gemi vardı. Dolayısıyla geçtiğimiz haftaki tonaj arzı fazlası özellikle Pasifik bölgesinde çok göze çarptı ve round seferlerde günlük ortalama t/c kazançlarının 10.000 Usd civarında gezindiği görüldü. Benzer şekilde Atlantik bölgesi de zayıftı; açık gemilerin hepsi hafta ortası itibariyle yüklere bağlandı.

SUPRAMAX/HANDYMAX/SIZE  

Geçtiğimiz haftalarda Handymax piyasasını nispeten ayakta tutan Atlantik’teki hububat yüklerinin geçtiğimiz hafta itibariyle azaldığı görüldü. Pasifik bölgesi de geçtiğimiz hafta Handymax armatörleri için olumlu bağlantılara sahne olmadı.

COASTER

Geçtiğimiz hafta coaster piysası, Baltık bölgesinde sakin bir başlangıç yaptı ve genel beklenti buzlanmanın azalması yönündeydi. Tatil öncesi, coaster piyasasında hafta başı itibariyle çelik, gübre ve hububat yüklerinin piyasada olduğu gözlendi.

Baltık bölgesinin güneyinde ise piyasanın zayıf olduğu dikkat çekti.Bu bölgenin hali hazırdaki genel karakteristiği şöyle açıklanabilir; gemi arzının yüksek olduğu ve yük talebinin nispeten az olduğu bir zaman diliminde armatörler artan sefer maliyetleriyle uğraşıyorlar. Bu nedenle, kısa vadede piyasanın ne yöne gideceği belirsiz. Ayrıca 2011’in ilk çeyreğinin coaster armatörlerine yaşattığı sıkıntılı günlerin muhasebesini de yapmak zor görünüyor.
Şu an coaster piyasası için ciddi sorun teşkil eden Afrika’da gözler Libya’ya çevrilmiş durumda. Geçtiğimiz hafta başı itibariyle Libya destinasyonlu bazı yükler piyasadaydı, bunlardan bazıları ise insani yardım yükleriydi. Açıkçası, coaster armatörleri şu anda Libya destinasyonlu yükler için bu bölgedeki limanların savaş risk primi kapsamında değerlendirilmesini talep ediyor. Geçtiğimiz hafta başında Mısır’ın ise oldukça hareketli olduğu görüldü. Bu bölgede yük taşıtmak isteyen kiracıların daha yüksek navlunlar ve primlerle iş yapabileceğinin sinyalleri piyasada görüldü. Hafta ortası, Fas çıkışlı işlerde ise çelik yükleri göze çarptı; Casablanca çıkışlı çelik yüklerinin farklı destinasyonlara (doğu Akdeniz ve Karadeniz’i de kapsayacak şekilde) bağlandığı görüldü. Türkiye-Akdeniz bölgesinde ve Adriatik’te de çelik yükleri göze çarptı. Haftanın son gününe gelindiğinde, Baltık bölgesinin Akdeniz ve Karadeniz’e kıyasla çok daha gergin bir piyasa özelliği taşıdığı görüldü. Dolayısıyla, artan yakıt fiyatlarının olumsuz etkileri geçtiğimiz hafta kendini en çok Baltık bölgesinde hissettirdi.
  
Kaynak: Lojiport
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr