JAPONYA IŞIĞI

JAPONYA IŞIĞI08.04.2011

Japonya’nın yeniden inşa ihtiyacı termal kömür talebini artıracak. Bu, büyük tonajlı gemileri, çelik ve kereste talebindeki artış da, handy ve supramax kazançlarını destekleyecek.

Bir önceki hafta iyileşme belirtileri gösteren piyasa, geçen hafta düşük oranda da olsa yine negatif yönlüydü. Panamax ve supramax kazançlarındaki kayıp piyasanın negatif yönlü olmasında belirleyici oldu. Panamax endeksi % 7.36, supramax endeksi ise % 5,74 geriledi. Capesize ve handysize endeksleri ise çok fazla değişmedi. Buna bağlı olarak genel endeks ise % 4’ün biraz üstünde değer kaybetti ama 1500 puanın üzerinde tutunmayı şimdilik başardı.
Japonya’da yaşanan felaket ve özellikle de müteakiben ortaya çıkan radyasyon tehlikesi bu ülkeye olan ticareti ve yük giriş çıkışını sınırlıyor. Japonya Çin’den sonra dünyanın ikinci büyük kuru dökme yük emtia alıcısı. Ülke kömür ve demir cevheri gibi önemli kuru dökme yüklerinde güçlü bir ithalatçı konumunda. Bu nedenle piyasa olumsuz etkileniyor. Bazı tahminlere göre küresel demir cevheri talebi 20-25 milyon, ton kok kömürü talebi ise 10 milyon ton azalacak.
Japonya’da yaklaşık 55 nükleer reaktör var ve ülkenin elektrik enerjisinin 3’te birine yakını nükleer santrallerden sağlanıyor. Son haberlere göre Japonya’nın 10 nükleer santrali ve 5 termik santrali devre dışı. Japonya nükleer santrallerinin tekrar ne zaman aktif olacağına ilişkin şimdilik bir takvim yok. Termik  santrallerin 15 gün sonra tekrar devreye alınması bekleniyor. Japonya elektrik enerjisinin yaklaşık % 20-25’i termal kömür’den elde ediliyor. Nükleer enerjideki belirsizlik nedeniyle termik santrallerin öneminin artacağı aşikar. Diğer yandan çelik fabrikaları tsunamide eriyen stoklarını tamamlamak isteyeceklerdir. Bütün bunlara bağlı olarak ülkenin kömür ithalatının artacağı belirtiliyor. Ayrıca Japonya’nın yeniden inşa ihtiyacı yakın gelecekte çelik ve kereste ithalatının da artacağı anlamına geliyor ki, bu durum da termal kömür talebindeki artış büyük gemileri çelik ve kereste talebindeki artış ise handy ve supramax kazançlarını destekleyecektir.

Piyasaya Çin’den olan desteğin ise kömür ve demir cevheri stokları nisbi olarak azalacağından yılın ikinci yarısında gelmesi bekleniyor.
Piyasaya Çin’den olan desteğin ise kömür ve demir cevheri stokları nisbi olarak azalacağından yılın ikinci yarısında gelmesi bekleniyor.
Japonya hububat ithalatında artış beklentisi;

ABD hububat konseyinin raporuna göre Japonya tarım ürünleri tesisleri ve üretim sahaları büyük ölçüde hasar görmüş durumda. Bu nedenle ülkenin mısır ve buğday ithalatını artırması bekleniyor. Hali hazırda Japonya ABD mısırının en büyük ve buğday ve pirincinin ise ikinci büyük alıcısı konumunda.

G.Kore gemi inşa sanayi Japon felaketinden etkilenir mi?
Japon çelik fabrikalarının üretimlerini azaltması nedeniyle Güney Kore gemi inşa sanayiini de etkilenebileceği bekleniyor. Çünkü Kore tersaneleri gemi inşasında kullandıkları sacın % 25’ini Japonya’dan alıyor. Gerçi şimdiye kadar G.Kore tersaneleri bu durumdam çok fazla etkilenmemiş görülüyor.

Hindistan Demir cevheri ihracatı bu mali yılda % 25 düşebilir;

1 Mart tarhinden itibaren ihracat vergisinin artması nedeniyle 1 Nisan’da başlayan yeni mali yılda Hindistan demir cevheri ihracatının % 25 azalarak, geçen yıl elde edilen 117 milyon ton ihracat miktarından 90 milyon ton’a kadar düşebileceği belirtiliyor.
Vergi artışına ilaveten, Çin’den olan talep azalması ve ülkenin en büyük üreticisi konumunda olan Karnataka Eyaletine uygulanan ihracat yasağı bu ülkeden yapılan demir cevheri taşımalarının son 8 aydır sürekli azalmasına neden oldu.
Yeni vergilerin uygulanmaya başlandığı bu yıl  Mart ayında demir cevheri ihracatı 7 Milyon ton olarak gerçekleşirken geçen yıl aynı dönemde yapılan ihracat 13 milyon ton olarak gerçekleşmişti.

Arjantin hububat ihracatı bu yıla güçlü başladı;

Beklenenden çok daha iyi olan buğday hasadı nedeniyle Arjantin’in hububat ihracatı bu yıl  geçen yıla göre % 13 artmış durumda. Sadece buğday ihracatı ise geçen yıla göre iki katdan fazla arttı.

G.Kore kuru yük ithalatı artışta;

Bu yılın ilk iki ayı rakamlarına göre G.Kore’nin bu yılki kuru dökme yük ithalatı artmış durumda. Belirtilen döenmde ülkenin ham çelik üretimi % 26, pik demir üretimi ise % 37 artarken buna bağlı olarak demir cevheri ithalatı % 20 kömür ithalatı ise % 18 arttı. Bunun yanında hububat ithalatındaki artış ise % 23 oldu. Bütün bu göstergeler G.Kore ekonomisinin güçlü bir büyüme döneminde olduğunun bir göstergesi olarak dikkat çekiyor.

Hindistan Buğday ihracat yasağını kaldırabilir;

Üretimdeki artış nedeniyle dünyanın ikinci büyük buğday üreticisi Hindistan’ın 2007 yılı başından bu yana uygulmakta olduğu buğday ihracat yasağını bu yıl kaldırabileceği belirtiliyor. Hükümetin son tahminine göre üretimin 81.5 milyon ton olması bekleniyor.
Üretim durumunun belirginleşmesine göre yasağın kaldırılma kararının Nisan ayı sonu veya Mayısın ilk haftasında alınabileceği tahmin ediliyor. 
 
Kaynak: Lojiport

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr