Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / KAĞITSIZ KARGOYLA 4.9 MİLYAR DOLAR

KAĞITSIZ KARGOYLA 4.9 MİLYAR DOLAR

KAĞITSIZ KARGOYLA 4.9 MİLYAR DOLAR13.03.2011

IATA toplantısında konuşan Başkan Giovanni Bisignani, "e-kargo sistemini tüm hava kargo işlemine yayarsak yılda 4.9 milyar $ kâr ederiz" dedi.

İstanbul’da yapılan Uluslararası Havayolu Taşımacılığı Birliği (IATA) toplantısında konuşan Başkan Giovanni Bisignani, “Maliyetleri düşürmek için e-kargo yani tüm kağıt işlemlerini dijital olarak takip edilen sisteme geçiyoruz. Eğer bu sistemi tüm hava kargo işlemine yayarsak sektör yılda 4.9 milyar dolar kâr elde edecek. Hava kargo ekonominin en iyi göstergesidir. Bugün uluslararası ticarete konu malların yüzde 35’i uçaklarla taşınıyor. Bürokrasiyi ne kadar azaltırsak, maliyetleri düşürürsek bu ekonomiye olumlu olarak yansır” dedi.

Yakıtın maliyeti arttı
Yakıt fiyatlarının yükselmesinin havayoluna ağır yük getirdiğine dikkat çeken Bisignani, şunları söyledi: “Her 1 dolarlık artışın sektöre maliyeti 1.6 milyar dolar. Kârlılık oranı ise sadece yüzde 2.9. Sektör ayakta durmakta zorlanıyor. Bu nedenle maliyetlerimizi azaltmamız gerekiyor.”

Türkiye örnek ülke
Türkiye’nin hem yolcu hem de kargoda büyüme trendini sürdürmesinin yanı sıra havayollarının karlılıklarını sürdürmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Bisignani, Türkiye’nin örnek ülke olduğunu söyledi.

Kotil: Kargoda büyürüz
İstanbul’da ikinci kez IATA’nın büyük bir organizasyonuna ev sahipliği yaptıklarını söyleyen THY Genel Müdürü Temel Kotil, şöyle konuştu: “Airbus’tan 3 adet uzun menzilli A330-200 tipi kargo uçağı almak üzere anlaşma yaptık. Böylece 2 yıl içinde kargo uçağı filomuz 9 uçağa çıkacak. Sadece bu yıl kapasitemiz yüzde 50 artacak. Kargo, yolcudaki yüzde 28 büyümenin üzerine çıkacak.”

Havayolu kargoda neler yapılacak

E-KARGO: Kargoda evraklar dijital olarak takip edilecek. Faturaların dijitale geçmesi ile işlemler hızlanacak. Bu konuda Rusya, Vietnam, Endonezya ve Tayland’ın hızla mevzuat değişikliği yapması gerekiyor.

YENİ GÜVENLİK KURALLARI: Yemen’den hava kargo ile ABD’ye gönderilen şüpheli paket güvenlik kurallarının yeniden gündeme gelmesine neden oldu. Hükümetlerle iş birliğine giden IATA yetkilileri, bilgi paylaşımı ve yeni nesil röntgen cihazları ile bu sorunun önüne geçmeyi planlıyor.

KALİTE YAYGINLAŞTIRILMALI: Hava kargoda öne çıkan hızlı operasyonun yaygınlaştırılması için şirketlerin kalite standartlarının yükselmesi için IATA çalışma yapıyor.
Kaynak: Lojiport 
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr