Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Havayolu / HAVA TRAFİK KONTROL MERKEZİ AÇILDI

HAVA TRAFİK KONTROL MERKEZİ AÇILDI

HAVA TRAFİK KONTROL MERKEZİ AÇILDI13.03.2011

Günlük 3 bin 500 uçağın havada gezdiğini belirten Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye Hava Trafik Kontrol Merkezi'nin önemli bir ihtiyaç olduğunu söyledi.

Günlük 3 bin 500 uçağın havada gezdiğini belirten Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, "600 trafik kontrolörüyle uçakları kalktıkları andan indikleri noktaya kadar havada, yanaşmada, yolcu alırken indirirken adım adım izleyeceğiz" dedi.

Esenboğa Havaalanı yakınındaki Türkiye Hava Trafik Kontrol Merkezi'nin açılış töreninde konuşan Bakan Yıldırım, tesisin Türk sivil havacılığı için yeni bir aşama olduğunu belirtti. Sürekli büyüyen sivil havacılığın taleplerine yetişebilmek için, uçak pistlerini, havaalanları yapıldığını aktaran Yıldırım, Hakkari Yüksekova, Şırnak Cizre, Iğdır, Bingöl Havaalanları ile Zafer Havaalanlarının inşaatlarının devam ettiğini dile getirdi.
Havacılık sektörüne yapılan yatırımlardan hızlı yolcu trafiğinin arttığına işaret eden Yıldırım, 2002 yılı sonunda 8 milyon yolcu uçakla seyahat ederken 2010 yılında 50 milyonu aştığını havada trafiğin patlama yaptığını belirtti. Yıldırım, "Günde 3 bin 500 uçak havada geziyor. Hava sahasını kontrol edecek bu merkez ile İstanbul, İzmir, Dalaman'da daha küçük ölçekli tesislerle birlikte Türk hava sahasının karış karış mercek altına alan, 24 saat izleyen en gelişmiş cihazlarla donattık. Merkezin içinde 600'e yakın hava trafik kontrolörü var" diye konuştu.

Türkiye üzerinden transit trafiğin de yüzde 25 arttığını kaydeden Yıldırım, Türkiye Hava Trafik Kontrol Merkezi ile hava seyrü seferlerini daha emniyetli yapacaklarını söyledi. 300 milyon lira harcanarak yapılan tesisle artan uçak trafiğinin sıkışıklıklara neden olmadan yolculuk yapılacağını aktaran Yıldırım, "Havadaki 24 saat gerçek zamanlı trafiği izlemek zorlaşacaktı. Hava koridorlarını daha etkin kullanmak için böyle bir sistem gerekiyordu" dedi.
Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü Orhan Birdal da Merkez'in sivil havacılık üssü haline gelen Türkiye'yi bir adım daha öne çıkaracağını belirtti.

Kaynak: Lojiport

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr