Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Karayolu / İZMİR AYAĞININ DA TEMELİ ATILDI

İZMİR AYAĞININ DA TEMELİ ATILDI

İZMİR AYAĞININ DA TEMELİ ATILDI28.02.2011

İstanbul - İzmir arasıını 3 saate indirecek otoyolun inşaat sürec ilerliyor. Sırada Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren Hattı var. 
         
İzmir-İstanbul Otoyolu Projesi'nin İzmir ayağının temel atma töreninde konuşan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren Hattı inşaatının da bu yıl başlayacağını duyurdu.

Bakan Yıldırım, Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen İzmir-İstanbul Otoyolu İzmir ayağının temel atma töreninde, 28 Ekim 2010 tarihinde Gebze'de temeli atılan projenin, İzmir ayağının temelinin de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla atıldığını belirtti.

Türkiye'nin geçmişinin, ülke ticaretinin, ülke kültürünün önemli iki temsilcisi İzmir ile İstanbul'u, bu iki önemli merkezi bir an önce kavuşturup, bir an önce birleştirmenin boyunlarının borcu olduğunu dile getiren Yıldırım, 30 senedir gündemde bulunan proje için defalarca yapılan ihalelerin iptal edildiğini anlattı.
İstanbul-İzmir arası 3 saate inecek
İzmir-İstanbul otoyolunun 377 kilometre olacağını, hız sınırlarına uyulması halinde İzmir'den İstanbul'a 3 saatte gidileceğini ifade eden Bakan Yıldırım, "Bu yüzyılın projesi. İzmir'in geleceğini aydınlatıyoruz. İzmir'i İstanbul'a komşu kapısı yapıyoruz" dedi.

İzmit'e dünyanın en büyük ikinci asma köprüsünün inşa edileceğini ve 1,5 saatlik bu geçişin 6 dakikada sağlanacağını anlatan Bakan Yıldırım, şöyle devam etti:
"İşte medeniyet bu, işte hizmet bu. İşte İzmir, işte hizmet. Proje 11 katrilyon. Şu anda Avrupa'da bundan daha büyük bir proje yok. Avrupa'nın en büyük projesi. Dünyanın 4. büyük projesini İzmir için yapıyoruz. Bu 11 katrilyonluk projenin bir özelliği var. Bu projeyi devletin kasasından para harcamadan yapıyoruz. 6 tane firmamız var. Türk firmaları. Bir tane İtalyan ortakları var. Bunlar yapıyorlar."
Hızlı tren inşaatı da başlıyor
İzmirliler'e yeni bir müjdesinin olduğunu ifade eden Bakan Yıldırım şu bilgileri verdi:
"Bu sene Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren inşaatına da başlıyoruz. Hayırlı uğurlu olsun. İster İstanbul'a, ister Ankara'ya git İzmirliler 3 saatte gidecek. Bu işler bitince İzmir'in durumu daha farklı olacak. İzmir gittikçe ekonomisiyle, ticaretiyle, kültürüyle ve turizmiyle farkını ortaya koyacak. Çünkü ulaşırsanız o yer sizindir. İzmir'e ulaşamazsanız İzmir'e hizmet etmiş sayılmazsınız."

Törende Ulaştırma Bakanı Yıldırım, Devlet Bakanı Aydın, Milli Savunma Bakanı Gönül, İzmir Valisi Cahit Kıraç, Manisa Valisi Celalettin Güvenç, Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, AK Partili Milletvekilleri, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve yolu yapacak olan konsorsiyum yetkilileri, canlı bağlantıyla İzmir-İstanbul otoyolunun Belkahve Viyadüğü temelini butona basarak attı.
Kaynak: Dünya