Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / BAKAN YILDIRIM ROMANYADA

BAKAN YILDIRIM ROMANYADA

BAKAN YILDIRIM ROMANYADA17.02.2011

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım Türkiye ile Romanya arasındaki ilişkilerdeki gelişmenin en önemli alanlarından birinin ulaştırma olduğunu söyledi.

Binali Yıldırım 2 günlük resmi ziyaret için geldiği Bükreş;te ilk görüşmesini Romanya Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Anca Boagiu;yla yaptı. Ulaştırma bakanlığında heyetler arasında gerçekleşen ve yaklaşık 1,5 saat süren görüşmenin ardından, iki bakan ortak bir basın toplantısı düzenledi.
 
Bakan Yıldırım basın toplantısında yaptığı konuşmada Romanya ile Türkiye arasında ulaştırma alanında işbirliğinin geliştirilmesinin hem Türkiye hem de Romanya için büyük önem taşıdığını kaydetti.
 
-ALT YAPI YATIRIMLARI -
 
Ulaştırma alt yapılarının geliştirilmesinin ekonomi, ticaret ve turizm alanlarının temelini oluşturduğunu belirten Yıldırım şunları söyledi:
 
"Ulaştırma bakanlıkları para harcayan bakanlıklar olarak görülür. Bu yüzden kriz dönemlerinde de önce bu bakanlıkların bütçeleri kısıtlanır. Ama bu son derece yanlıştır. Bizler geleceğin alt yapılarını hazırlayan bakanlıklarız. Eğer biz vaktinde, gecikmeden gereken yatırımları yapmazsak ülkelerimizin refah ve kalkınmasını sağlayamayız. Türkiye yaşanan global krize karşı kendini, yatırımlarını artırarak başarı ile korumuştur."
 
Türkiye;nin Romanya;nın ulaştırma alt yapı projelerine destek vermeye hazır olduğunu ifade den Yıldırım iki ülkenin potansiyellerini tam olarak kullanması gerektiğini söyledi.
 
-KÖSTENCE İLE PENDİK ARASINDA RO-RO SEFERLERİ-
 
Romanya;nın Köstence limanı ile Türkiye;nin Pendik Limanı arasında RO-RO seferleri için işbirliği prokotolü hazırlandığını kaydeden Yıldırım iki liman arasında başlayacak RO-RO seferlerinin hem Türkiye hem de Romanya açısından büyük önem taşıdığı vurguladı.
 
Görüşmede iki ülke ulaştırma ilişkilerinin detaylı bir şekilde ele alındığını sözlerine ekleyen Yıldırım ulaştırma alanında geleceğe yönelik işbirliği planları oluşturacaklarını bildirdi.
 
-BOAGİU'NUN KONUŞMASI -
 
Romanya Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Anca Boagiu da Türkiye;nin Romanya için son derece önemli bir komşu ülke olduğunu söyledi. Türkiye ile ulaştırma altyapı alanında ortak projeler gerçekleştirmek istediklerini belirten Boagiu, Köstence-Pendik deniz taşımacılığı işbirliği protokolunun bunlardan biri olduğunu bildirdi. Romanya'nın Avrupa Birliği'ne girmesi ile birlikte Köstence limanının öneminin bir kat daha arttığını sözlerine ekleyen Boagiu, limanın Tuna yoluyla Karadenizi orta kuzey ve batı Avrupaya bağlayan bir kapı olduğunu kaydetti.
 
Basın toplantısının ardından iki bakanın gözetiminde, U.N RO-RO İşletmeleri şirketi yöneticisi Sedat Gümüşoğlu ile Köstence liman müdürü Andrei Popa, Köstence limanıyla Pendik limanı arasında RO-RO seferleri için işbirliği protokolünü imzaladı. Açılacak RO-RO hattı ile yıllık karşılıklı 300 seferle toplam 30 bin TIR taşınması hedefleniyor.
 
-İLETİŞİM VE BİLGİ TOPLUMU BAKANI-
 
Binali Yıldırım protokol imza töreninin ardından Romanya İletişim ve Bilgi Toplumu Bakanı Valerian Vreme ile bir araya geldi. Görüşmede e-Devlet hizmetleri ve dijital televizyon yayıncılığı alanında işbirliği olanakları ele alındı.
 
Binali Yıldırım ziyaret programı çerçevesinde akşam saatlerinde Türkiye;nin Bükreş Büyükelçiliğinde Türk gazetecilerle sohbet toplantısı yapacak. Binali Yıldırım Türkiye;nin Bükreş Büyükelçisi tarafından onuruna verilen akşam yemeğinde de Romanya Türk İşadamları Derneği yönetim kurulu üyeleriyle bir araya gelecek.
 
-KÖSTENCE ZİYARETİ-
 
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım yarın ise Köstence kentinde temas ve incelemelerde bulunacak. Sabah saatlerinde Köstence limanını gezecek olan Yıldırım, yetkilerden çalışmalar hakkında bilgi alacak. Cuma namazını tarihi yarımadadaki Hünkar Camiinde kılacak olan Yıldırım öğlenden sonra da Romanya Türk Demokratlar Birliği;nin yeni yapılan merkez binasının açılış törenine katılacak.
 
Daha sonra Köstence Müftülüğünü ziyaret edecek olan Yıldırım burada Türk-Tatar Birlikleri temsilcileri ve Dobruca Türk İşadamları Derneği yönetim kurulu üyeleri ile bir araya gelecek.
 
Akşam saatlerinde özel uçakla Türkiye;ye dönecek olan Bakan Yıldırım;ın Köstence ziyaretine Romanya Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Anca Boagiu da eşlik edecek.

Kaynak: Lojiport
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr