Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Karayolu / GÜCÜMÜZÜ İRANA KAPTIRIYORUZ

GÜCÜMÜZÜ İRANA KAPTIRIYORUZ

GÜCÜMÜZÜ İRANA KAPTIRIYORUZ16.02.2011

Habur Sınır Kapısı'nda işlemlerin gecikmesi nedeniyle sıkıntı yaşayan Iraklı iş adamları, alternatif sınır kapısı oluşturulmasını istiyor. 
 
Kerkük Ticaret Odası Başkan Vekili Nevzat Avcı, Akdeniz İhracatçı Birlikleri'nin (AKİB) organizasyonunda gerçekleştirilen ''Alım Heyeti Programı''na katılmak üzere geldiği Mersin'de, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Irak'ın Türkiye ile geçmişten gelen bir yakınlığı bulunduğunu, bu yakınlığın ticarete de olumlu şekilde yansıdığını söyledi.

Irak'ın ''iğneden ipliğe'' kadar ihtiyaç duyduğu malların büyük bir bölümünü Türkiye'den karşıladığına işaret eden Avcı, ''İthalatın yaklaşık yüzde 70'ini Türkiye'den yapıyoruz. Yani hemen her alanda Türk markalarını, ürünlerini tüketiyoruz. Ancak Habur Sınır Kapısı'ndaki yoğunluk nedeniyle ticari hayat sekteye uğruyor'' dedi.

Habur Sınır Kapısı'na alternatif bir kapı oluşturulması gerektiğine inandıklarını ifade eden Avcı, şöyle konuştu:
     ''Türkiye'den çıkan bir TIR, ülkemize haftalar sonra ulaşıyor. Bu lojistik masraflarını artırmakla kalmıyor, aynı zamanda gıda maddeleri başta olmak üzere yolda bozulma riski olan ürünlerin kaybına da neden oluyor. Buna bağlı olarak da Irak'taki tüccarlar Türkiye ile bağlantı kurarken, bir kez daha düşünmek zorunda kalıyor. Sorunun çözümü noktasında Habur Sınır Kapısı'na alternatif bir kapının oluşturulması gerektiğine inanıyoruz. Talebimizi dile getirebilmek için Irak hükümeti ile de görüştük ve onların da buna sıcak baktığını gördük.''

     Türkiye hükümetinin şimdiye kadar iki ülke arasındaki ticaretin geliştirilmesine katkı sağlayabilmek adına önemli çalışmalara imza attığını dile getiren Avcı, ''Türkiye'nin son yıllarda artan yardımlarını bu konuda da bekliyoruz. Çünkü ürünler kapıda haftalarca bekliyor ve ticaret sekteye uğruyor. O nedenle yeni bir kapının hizmete açılması gerekiyor'' diye konuştu.
    
     ''GÜCÜMÜZÜ İRAN'A KAPTIRIYORUZ''
    
AKİB Koordinatör Başkanı Alican Yamanyılmaz ise Habur Sınır Kapısı'nda 26 hattın bulunduğunu belirterek, terör ve kaçakçılık nedeniyle yetkililerin kapıdaki işlemleri sıkı tutabilmek adına hatlardan sadece 4'ü ile hizmet verdiğini öne sürdü.

rak'taki tüccarların yaşadığı sıkıntıların aynı ölçüde Türkiye açısından da söz konusu olduğunu bildiren Yamanyılmaz, ''Bize göre zaman kaybetmeden Habur'daki potansiyel, kalifiye eleman desteğiyle harekete geçirilmeli. Daha sonra ise ikinci bir kapı için düğmeye basılmalı'' diye konuştu.
Normal şartlarda Irak'a yük götüren TIR'ların ayda en az 5 sefer yapması gerektiğini, ancak kapıdaki sorun nedeniyle bu sayının 2'ye düştüğünü anlatan Yamanyılmaz, şunları kaydetti:
''Sorunun süratle çözülmesi gerekir. Çünkü Irak bizim için çok önemli bir pazar. Öyle ki, AKİB'in sorumluluk alanında yaptığımız ihracatın yüzde 25'ini kapsayan Irak'a sadece Akdenizli iş adamları geçen yıl 2 milyar 300 milyon dolar ihracat yaptı. Eğer sorunu çözebilirsek, hiç şüphesiz ki söz konusu rakamları katlayabiliriz. Ama şu an Irak'taki gücümüzü kapıdaki sorun nedeniyle İran'a kaptırmaya başlıyoruz. Irak'ın her geçen gün ilişkileri, İran ile de hareketleniyor.''

Kaynak: Ambar
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr