Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / İNSANSIZ GÜMRÜK SİL BAŞTAN MI?

İNSANSIZ GÜMRÜK SİL BAŞTAN MI?

İNSANSIZ GÜMRÜK SİL BAŞTAN MI?07.02.2011

Bakan Yazıcı: "Türkiye’nin bu alanda bugüne kadar yaşadığı en büyük olay"

Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, günlük 1 milyar dolara yakın işlem hacmi olan gümrüklerde geçtiğimiz hafta ülkeye giriş çıkışları bir günlüğüne durduran bilgisayarlardaki kilitlenmeyi sistemin “komaya girmesi” olarak nitelendirdi. Yazıcı, “Türkiye’nin bu alanda bugüne kadar yaşadığı en büyük olay” dedi. Kilitlenmenin gümrüklerdeki soruşturma ve atamaların ardından gerçekleşmesini manidar bulan Bakan Yazıcı, siber saldırıdan, yabancı parmağının olup olmadığına kadar her türlü olasılığın ortaya çıkarılması için inceleme başlattığını söyledi.

BANKANIN ÇÖKMESİNDEN SONRA EN BÜYÜK OLAY
Yazıcı, ABD’deki gümrük sistemini yerinde incelemek ve temaslarda bulunmak amacıyla gittiği Washington’da, geçtiğimiz hafta Türkiye genelinde gümrüklerde yaşanan kilitlenme hakkında açıklamalarda bulundu.

Yazıcı, şunları söyledi: “Buna benzer bir olay 2005 veya 2006 yılında yaşanmış ve bir kamu bankasının bilgisayar sisteminin çökmesi yüzünden emekli maaşları ödenememişti. Ondan sonra en büyük olay. Onun için bütün kapılarda yoğun bir sıkıntı yaşadık. Sistemdeki kilitlenmenin İstanbul Gümrüğü’nde başlatılan rüşvet operasyonu ile yaptığımız atamalarla aynı sürece denk gelmesinin arkasında birtakım kötü maksatlı eylemcilerin var olduğunu söylemenin mümkün olmadığını belirten Yazıcı, “Ama her olasılığı da düşünmek zorundayız. Sistemin komaya girmesine neyin neden olduğunu en iyi tayin edecek olan sistemin patent sahibi Oracle firması. Araştırıyorlar, raporlarını bekliyorum. Her yönüyle konunun incelenmesi talimatını verdim. Bu tür olayların bir daha yaşanmaması için yapmamız gerekenlerin de tespit edilmesini istedim” diye konuştu.

‘DENEME YAPABİLİRİZ’
İsmini açıklayamayacağı bazı uzmanların kendisine “Biz istersek Türkiye’de herhangi bir kamu idaresinin sistemini kilitleyip ve yeniden açabiliriz. Bu o sistemin güvenlik testidir. İsterseniz size de böyle bir test yapabiliriz” dediğini aktaran Yazıcı, “Ben de, ‘Siz kimsiniz, size nasıl güveneceğim’ dedim, referanslar verdiler. Bana sunulacak rapordan sonra test denemesi yaptırabiliriz. Siber savaş buna diyorlar” diye konuştu.

İNSANSIZ GÜMRÜK SİL BAŞTAN
Gümrüklerin bilgisayar sisteminde yaşanan kilitlenme Gümrük Müsteşarlığı’nın üzerinde çalıştığı ‘İnsansız Gümrük Projesi’ni de vurdu. Yazıcı, İnsansız-kâğıtsız gümrüğün ilk pilot uygulamasını önce Kazan sonra da Esenboğa Gümrükleri’nde başlattık. Nisan ayında İstanbul Gümrüğü’nde başlatıp sonra da ülke genelinde uygular hale getirecektik. Şimdi bu sorunu yaşadıktan sonra konuyu tekrar enine boyuna ele alacağız” dedi. Gerekirse dışarıdan uzman getirterek konuyu bir kez daha değerlendireceklerini anlatan Yazıcı, bu tür teknolojilerin önemine dikkat çekti.

Kaynak: DÜZGÜN KARADAŞ- GAZETE HABERTURK- HT EKONOMİ

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr