Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / KAPI 15 NİSANDA AÇILACAK

KAPI 15 NİSANDA AÇILACAK

KAPI 15 NİSANDA AÇILACAK31.01.2011

Türkiye-İran arasındaki Kapıköy Sınır Kapısı 15 Nisan'dan itibaren hafif araçlar ile yolcu trafiğine açılacak. 
        
Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, 15 Nisan'dan itibaren Türkiye-İran arasındaki Kapıköy Sınır Kapısı'nın hafif araçlar ile yolcu trafiğine açılacağını belirtti.

Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz başkanlığındaki heyet ile İran'ın Türkiye Özel Temsilcisi Ali Ağa Muhammedi başkanlığındaki İran heyeti, Kapıköy Sınır Kapısı'nın araç ve yolcu ulaşımına açılması için İkinisan Polisevi'nde bir araya geldi.

Devlet Bakanı Yılmaz, şimdiye kadar sadece demiryolu açısından kullanılan Kapıköy Sınır Kapısı'nın, karayolu ulaşımına açılması konusunda önemli bir adım attıklarını belirtti. Yılmaz, yoğun süren çalışmanın ardından yol haritasını belirlediklerini vurgulayarak, Kapıköy-Razi Sınır Kapısının kullanımının önünde mevzuat açısından herhangi bir engel kalmadığını, altyapı anlamında yapılması gerekenlerin ise ayrıntılı bir şekilde belirlendiğini söyledi.

Altyapı çalışmalarının 15 Nisan'a kadar bitmesi konusunda anlaşmaya vardıklarını bildiren Yılmaz, şunları kaydetti:
"15 Nisan itibarıyla hem Türk hem de İran tarafı altyapıya dönük çalışmalarını tamamlamış olacak ve böylece Kapıköy Sınır Kapısını bu tarihten itibaren hafif araçlar ile yolcu trafiğine açmış olacağız. Tırlara açılması için de İran tarafındaki 15 kilometrelik yolun asfaltlanması ve bir köprü yapılması gerekiyor. Onun da 11 Eylül'e kadar tamamlanması için mutabakat imzalandı. Böylece bu yıl sonu itibarıyla bu kapımız tam anlamıyla faal hale gelmiş olacak."

Yılmaz, iki ülke arasındaki Esendere ve Gürbulak sınır kapılarıyla ilgili de çeşitli konularda uzlaşmaya vardıklarını dile getirerek, Başkale-Salmas arasındaki Sınır Ticaret Merkezinin de eylül ayına kadar işlevsel hale gelmesi konusunda mutabakat imzaladıklarını ifade etti.
Yapılacak işbirliği ile çalışmaların hızlanacağını anlatan Yılmaz, bütün bunları 'Türkiye ile İran'ın ticareti daha fazla artsın, İranlılar ile Türkler daha fazla karşılıklı seyahat edebilsin' diye yaptıklarını söyledi. Yılmaz, önümüzdeki birkaç yıl içinde dış ticaret hacmini 10 milyar dolardan 30 milyar dolarlara taşımayı hedeflediklerini belirtti.
 
Kaynak: Dünya
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr