Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Karayolu / PTT, DHL OLMAK İSTİYOR

PTT, DHL OLMAK İSTİYOR

PTT, DHL OLMAK İSTİYOR21.01.2011

PTT Genel Müdürü Osman Tural, 2002 - 2010 yılı karşılaştırmalı değerlendirmesini yaptı,  2011 yılı ile uzun dönem hedeflerini açıkladı. Tural, PTT’nin nihai hedefini ‘’global bir DHL olmak’’ diye özetledi

PTT’de şu an 36 bin 905 personel görev yapıyor. Türkiye genelinde 4 bin 109 iş yeri bulunuyor. Bunların 106’sı merkez, 2 bin 225’i şube ve 828’i de acentelerden oluşuyor. PTT’nin İstanbul’da toplam 407 iş yeri şu an posta, banka ve kargo hizmetleri sunuyor.

Tüm acentelerinde on-line hizmet veriliyor. PT’nin filosunda bulunan toplam 5 bin 494 adet de aracın 600 adedi şoförsüz ve yakıtı kendisi ödemeli kiralık, bir kısmı da şoförlü ve yakıtsız kiralıklardan oluşuyor.

PTT yakıtlarını 81 ilde 1627 adet anlaşmalı POAŞ’ın istasyonlardan alıyor. Bütün araçlarında araç takip sistemi bulunuyor.

Barkodlama ve Hadımköy tesisleri
Yeni kurulan barkodlama sistemi ile müşteri gönderileri PTT internet sitesinde 24 saat on-line takip edilebiliyor. Kurum barkodlama için 3 bin 819 adet el terminali satın almış.

Bu yıl içinde Hadımköy Posta İşlemem Merkezi’ni de hizmete almaya hazırlanan PTT, bu merkezde saatte 150 bin gönderiyi 920 farklı işlem bazında yönetebilecek.
 
Kargomatikte Almanya’yı örnek aldı
Ayrıca, Türkiye genelinde 5 adet kargomatiki olan PTT Almanya örneğini inceleyerek, orada 4 bin adet kargomatikle yürüyen sistemi kendisine örnek aldı. Almanya’nın yıllık kargo adetlerinin yüzde 40’ı bu noktalarda işlem görüyor.

Yeni bir şirket kurarak DHL olacak
PTT şu an posta, PTT Bank ve lojistik alt hizmetler sunuyor. Her üç alanda da büyümek istiyor. Posta Hizmetleri Kanunu’nun çıkmasını (2012’de çıkması tahmin ediliyor) bekleyen PTT, bir şirket kurarak DHL gibi global bir oyuncu olmak istiyor.

PTT Genel Müdürü Osman Tural, bugün (20 Ocak 2011) PTT’nin 2002 - 2010 yılları arası karşılaştırmalı değerlendirmesini ve 2011 yılı programı ile uzun dönem hedeflerini açıkladığı bir toplantı düzenledi. 2005 yılında PTT’nin başına gelen Tural, PTT’nin nihai hedefini ise ‘’global bir DHL olmak’’ diye ifade etti.

Tural, “benim de katıldığım global bir gelecek öngörüsü var. Ona göre, şu an dünya ihracatının yüzde 65’ini gerçekleştiren ABD ve batılı pazarların uzun dönemde şu an dünya ihracatının yüzde 35’ini gerçekleştiren doğu, Uzakdoğu ve Afrikalı pazarlarla yer değiştirecek. Bu durumda, iç içe olduğumuz şu anki yüzde 35’lik pazarda o o zaman neden biz de bir DHL olmayalım” dedi.

2011 yılı hedefleri

Her aileye bir mail
Lojistik hizmetlerinin kargo bazlı yoğunlaştığını kaydeden Tural, her aileye bir adet elektronik posta adresi vererek, PTT sistemine dahil edileceğini, böylece kayıtlı ve ücretsiz mail altyapısı bulunan sistemle daha güvenli ve büyük bir dağıtım ağı kuracaklarını kaydetti.
Tural, söz konusu hizmet sisteminin e-tebligatın yürürlüğe girmesinden dolayı güvenli ve daha akıllı bir yaşam alanı oluşmasına katkı sunacağını savundu.

2011 yılında bankacılık işlemleri ağırlıklı yatırıma gideceklerini açıklayan Tural, toplam 140 milyon TL’lik bir yatırım bütçesi de öngördü.

PTT’nin 2050 yılına kadarki projelerinin bugünden hazır olduğunu, adımlarını önlerini gördükten sonra atacaklarını ve 2010 Ulaştırma Şurası’nda global oyuncu hedeflerini açıkladıklarını dile getiren Tural, bu konuda kararlı olduklarını vurguladı.
PTT’den yeni hizmet
İstanbul'da vatandaşlar doğalgaz faturalarını artık PTT şubelerinden ödeyebilecekler. Su faturalarının da PTT şubelerine ödenmesine yakında başlanacak

PTT hizmetlerine yenilerini ekledi. Son yıllarda artan şube sayısı ve verdiği hizmetlerle dikkatleri çeken PTT, artık doğalgaz faturalarını da tahsil ediyor.
İstanbul’da vatandaşlar doğalgaz faturalarını artık PTT şubelerinden ödeyebilecekler. Su faturalarının da PTT şubelerine ödenmesine yakında başlanacak.
İstanbul’da gazetecilere PTT’nin 2010 yılı faaliyetlerini değerlendiren PTT Genel Müdürü Osman Tural, 2011 yılında PTT’nin vereceği sürpriz yeni bir hizmetin ipuçlarını da açıkladı.
Türkiye genelinde 4 bin adet PTT iş yerinin bulunduğunu hatırlatan Tural, bu noktalarda market hizmeti vermeyi düşündüklerini söyledi.
Tural, "Çok daha güzel bir sürprizimiz var. İnşallah onu gerçekleştiririz. Ülke genelinde seyahat eden herkesin yararlanabilecek olduğu bir hizmetimiz var. İnşallah o daha güzel sonuçlar doğuracak" dedi.
PTT soygunları
PTT Genel Müdürü Osman Tural, son zamanlarda artan PTT Bank şubelerinde yaşanan soygunlar için "Yakalanmayan kalmadı. Şubelerimizde parayı durdurmuyor, günde 4 defa topluyoruz. En fazla 4-5 bin lira için kimse hayatını riske atmasın" dedi.

Tural, PTT’nin Anonim Şirketi olması ile ilgili çalışmaların PTT’nin özelleştirilmesi olarak algılanmaması gerektiğini, bunun sadece PTT’nin rekabetini arttırmak için yapılan bir çalışma olduğunu belirtti.
Kaynak: LH
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr