Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / DEMİRYOLUNDA ÇİN İŞBİRLİĞİ

DEMİRYOLUNDA ÇİN İŞBİRLİĞİ

DEMİRYOLUNDA ÇİN İŞBİRLİĞİ11.01.2011

Çin Demiryolu Bakanlığı, Edirne'den Kars'a hızlı tren hatlarından oluşacak Demir İpek Yolu Projesinde uygulama projelerini tamamladı.

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, geçen yıl Çin ile başbakanlar düzeyinde imzalanan sözleşmeyle bu ülkeden Türkiye'de hızlı tren hatlarının inşası için devlet kredisi sağlama sözü aldıklarını anımsattı.
 
Bunun üzerine Çin Demiryolları Bakanlığının, Türkiye ile demiryolları alanında işbirliği konusunda genel müdür atadığını, TCDD Genel Müdürlüğünün de bu konuda ekip kurduğunu ifade eden Karaman, Çin demiryolu yetkililerin Kurban Bayramı tatili süresince Edirne'den Kars'a kadar bir çok ile giderek demiryollarında incelemelerde bulunduğunu ve Türk halkının demiryolu sevgisinden çok etkilendiğini dile getirdi.
 
''Çin demiryolu yetkilileri, Ankara-İstanbul arasını 1.5 saate indiren Sürat Demiryolu Projesi'ni tamamlamayı ve demiryolu hattı eklenirse üçüncü köprü üzerinden Avrupa'ya ulaşmayı hedefliyorlar'' diyen Karaman, şunları kaydetti:
 
''Çinli yetkililer bizden kesin projeler için haritaları istediler. Genelkurmay Başkanlığı'ndan istedik, bugünlerde alıp göndereceğiz. Bu ayın sonuna kadar ne kadar kredi ayırabileceklerinin hesabını yapıp bize dönecekler. Kredi miktarı işbirliğinde, işe yarar bir boyuta sahip olursa işbirliğine gideceğiz. Bütün çalışmalara devam ediyoruz. Bu çalışmalar bittikten sonra bir yıl içinde bu hattaki projeler, zaten çoğu hazır, tamamlanacak. Gelecek yıl Çin ile Demir İpek Yolu Projesinde ilk kazmayı vuracağız. İnşallah Türkiye'de demiryollarına 20-30 milyar dolarlık bir kredi oluşursa artık demiryollarının sırtı yere gelmeyecek hale gelecek.''
 
Çin'in hızlı tren konusunda son yıllarda atak yaptığını ifade eden Karaman, ''1100 kilometrelik yolu 3 saatte gidiyorlar. Ama Avrupa bir türlü bu başarıyı kabullenemiyor. Avrupa'ya ulaşmak için Türkiye'yi en demokratik, en yatırım yapılabilir ülke olarak gördüler ve bize kredi vermek istediler'' diye konuştu.
 
Çinli yetkililerin, Türkiye'ye kredi verilmesi konusunu bugünlerde Çin Hazine Bakanlığına sunacağını ifade eden Karaman, buradan ay sonuna kadar onay alınmasıyla kredi miktarının kesinleşeceğini söyledi.

Kaynak: Lojiport
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr