Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / İLKLER GÜZELDİR

İLKLER GÜZELDİR

İLKLER GÜZELDİR06.01.2011

İnsan hayatında ilklerin önemi çok fazla. İlk bisikletimizi, okula başladığımız ilk günü, ilk sevgilimizi, işimize başladığımız ilk günü, ilk arabamızı unutmayız. Şirketlerin de böyle ilkleri vardır. İlk kazanılan para çerçevelenir ve duvara asılır, ilk kesilen fatura yıllar boyu saklanır, ilk satın aldığımız aracın içine binişimiz unutulmaz.

Samsun’da bulunan Samsunport limanı da geçtiğimiz hafta bir ilki yaşadı. Nisan 2010 başında özelleştirme kanalı ile TCDD’den limanı devir alan CEY grup, hızlı bir şekilde limanın çehresini değiştirmeye başladı. Limanda kapalı ve açık stok alanları yaratıldı. Yük elleçleme kapasitesi satın alınan yeni vinçlerle, forkliftlerle, kepçelerle, loderlerle birkaç kat arttırıldı. Liman çok kısa bir süre içinde proje yüklerine, dökme yüklere, genel kargo yüklerine ve Ro-Ro taşımasına tam anlamıyla karşılık verecek hale getirildi. İş potansiyeli arttı ve daha bir yılı doldurmadan planladıkları kapasiteye ulaştılar.

Eksik olan, bunca yıla kadar yapılamayan tek hizmet konteyner elleçlemesiydi. Karadeniz’in en büyük kapasiteli vinçini parkına dahil eden Samsunport’un hedefi, Samsun’u Karadeniz’deki büyük konteyner trafiğinde devreye almaktı. 20.12.2010 tarihinde bu önemli projenin ilk adımı atıldı. Arkas Grubuna ait m/v MSC Şebnem gemisi rıhtıma yanaştı. Tiryaki Agro Gıda’ya ait 2.700 ton depolanmış buğdayı gemiden indirilen yüzlerce boş konteynere rekor sürede doldurarak gemiye yüklemeyi başardılar. Özel silikon filtreli, vakumlu, pnömatik cihazlarla depodaki malzeme çevreyi kirletmeden konteynerlere dolduruldu. Bekleyen gemiye yüklendi ve yola çıktı.

Samsunport bu ilk konteyner hizmeti için çok emek verdi. Bunun bir başlangıç olduğunu ve arkasının kısa sürede artarak geleceğini biliyoruz. Samsun’da yapmakta olduğumuz Lojistik Master Plan, Samsun’u uluslararası taşıma koridorlarına bir başlangıç noktası yapmayı hedeflemekte ve bu amaçla Samsun – Mersin, İskenderun hattının devreye girmesini hedeflemektedir. Akdeniz’in konteynerlerini Karadeniz’e, Karadeniz’in konteynerlerinin Akdeniz’e taşınmasında ilk adım atılmıştır. 20.12.2010 tarihi önemli bir tarihtir. Samsun’un gelecekte bir lojistik üs olmasının, bölgenin lojistik ile kalkınmasının, Türkiye’nin bir lojistik üs olmasının başlangıcına şahit olduk. Gelişmesine de sadece şahit olmakla kalmayacağız destek olacağız, yer alacağız.

Tiryaki Agro Grubuna teşekkür ediyorum. Bu ilk adımda yer aldıkları için. Samsunport limanı yönetimini başarılarından dolayı kutluyorum, Cey Grubunu da yatırımlarını bu kadar kısa süre içinde hayata geçirdikleri için kutluyor, devamı için  başarılar diliyorum.  Darısı diğer özelleşen limanlarımızın başına.
Kaynak: Dünya
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr