Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / 3. KÖPRÜ GÜZERGAHINDAKİ AĞAÇLAR ESKİ KÖMÜR OCAKLARINA NAKLEDİLECEK

3. KÖPRÜ GÜZERGAHINDAKİ AĞAÇLAR ESKİ KÖMÜR OCAKLARINA NAKLEDİLECEK

3. KÖPRÜ GÜZERGAHINDAKİ AĞAÇLAR ESKİ KÖMÜR OCAKLARINA NAKLEDİLECEK03.01.2011

Ulaştırma Bakanlığı, doğaya zarar vereceği iddiasıyla çevreciler tarafından eleştirilen İstanbul Boğazı’na yapılacak 3’üncü köprü için çözüm arayışına girdi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 3’üncü köprünün bağlantılı yollarında “orman ekosistem köprüleri” yapılacağını söyledi. İhale ilanına birkaç ay içinde çıkılması beklenen 3. köprünün çevreye en az zararla yapılmasını isteyen Yıldırım, köprünün güzergah seçimi için itinayla çalıştıklarını vurguladı.

Yıldırım, şunları anlattı: “İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli ve Sakarya Belediyeleri güzergâhla ilgili mevcut imar durumları ve önerilerini bildirdi. Belirlenen güzergâhın imar planlarına işlenmesi için süreç şu anda devam ediyor. Köprünün yapımı sırasında yeşil alanların tahribatını önlemek amacıyla İstanbul Boğazı ve çevresinden şehir içine doğrusal bağlantı yapılmayacak. Söz konusu alanların tünel ve viyadükle geçilmesine önem veriyoruz. Belirlenen güzergâhın, çevresel değeri düşük alanlardan geçirilmesine özen gösterdik. Güzergâh üzerinde kalacak ağaçlar, boş olan kömür ocakları üzerine nakledilecek. Böylece maden amaçlı kullanılan alanların tekrar rehabilite edilerek, çevreye kazandırılması sağlanacak. Güzergâhın kamulaştırma maliyetleri diğer alternatiflere göre düşük kalıyor. Böylece kamu arazisinin kullanımı ve değerlendirilmesi sağlanacak. Arsa spekülasyonu yapmak isteyenlere de fırsat verilmeyecek.”

Fark yarattık
Türkiye ulaşımındaki hedeflerden bahseden Yıldırım, kombine taşımacılığın desteklenerek koridorlardaki tıkanıklığın aşılmasının öncelikli hedefleri olduğunu, bu doğrultuda, Doğu-Batı Kuzey-Güney arasında en az 10 otoyol koridorunu devreye alacaklarını vurguladı. Yıldırım, “Bugüne kadar karayollarında hep doğu-batı koridorlarında çalışılmıştı. Ancak kuzeyi güneye bağlayan hiçbir yolumuz yoktu. Karadeniz’i Akdeniz’e bağlayacak Kuzey-Güney koridorlarını açıyoruz. Bizim farkımız da bu” dedi.
Kaynak: Hürriyet
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr