Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Dünyadan / AB HAVADA "KARA LİSTE" PEŞİNDE

AB HAVADA "KARA LİSTE" PEŞİNDE

AB HAVADA 10.12.2010

AB hava kargo taşımacılığında güvenliği artırmak amacıyla üye olmayan ülkelerin havalimanları için bir “kara liste” oluşturmak istiyor.

30 Ekim’de Yemen’den kargo uçağıyla Amerika Birleşik Devletleri’ne, Chicago’daki iki sinagoga gönderilmek istenen bombalı paketler, AB ülkelerini güvenliği artırma konusunda harekete geçirdi. AB, üye olamayan ülkelerden gelen kargo yüklerine karşı güvenliği artıracak yeni yasalar getirmek ve üye olmayan ülkelerin havalimanları arasında sınıflandırma yaparak havalimanının güvenlik derecesine göre bir “kara liste” oluşturmak istiyor. Buna göre oluşturulacak listenin en başında yer alan havalimanlarından gelecek kargo paketlerinin, AB’ye girmesine izin verilmemesi gibi bir durum da söz konusu olacak.

Hava kargodaki terör saldırısı girişimi nedeniyle Brüksel’de düzenlenen üst düzey grup toplantısında bir açıklama yapan AB Ulaştırma Komite Üyesi Siim Kallas, AB komisyonunun 2011’in başında AB’ye üye olmayan ülkelerin hava kargoları için geçerli olacak yeni bir güvenlik yasası oluşturmak istediklerini açıkladı. Kallas, yeni yasaların konulmasındaki amacı ise şu şekilde sıraladı: Yeni düzenleme ile AB ülkeleri dışından gelen kargo uçaklarının kontrolünde AB ülkeleri arasında bir birliğe varılması. Potansiyel tehlikeli yüklerin tanınması konusunda bir çalışma yürütülmesi. AB’ye üye olmayan ülkelerde bulunan havaalanlarındaki güvenlik kontrollerinin seviyesini yükseltecek ve AB ülkeleri standartlarına ulaşmasını sağlayacak bir mekanizmasının geliştirilmesi.

Kallas ayrıca, yeni yasaların yanı sıra AB ülkeleri arasında alarm sistemine yönelik daha iyi bir koordinasyon sağlanması amacı ile uzman bir grup oluşturulması önerisinde bulunduğunu ve AB Komisyon temsilcileri ile Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü ICAO’nun önümüzdeki hafta bu konu için bir araya geleceğini belirtti.
Kaynak: Perşembe Rotası
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr