Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Karayolu / FRANSA İLE RO-RO KRİZİ

FRANSA İLE RO-RO KRİZİ

FRANSA İLE RO-RO KRİZİ07.12.2010

Bu yıl başlayan Ro-Ro seferlerinin 1 haftadan bu yana, askıya alındığı belirtildi.

Türkiye ile Fransa’nın Toulon kenti arasında bu yıl başlayan Ro-Ro deniz taşımacılık seferlerinin 1 haftadan bu yana, Türk şoförlerin AB vatandaşı olmamaları gerekçe gösterilerek askıya alındığı belirtildi.

Tekirdağ ile Fransa’nın Akdeniz sahilindeki Toulon kenti arasında geçen Nisan ayında başlayan Ro-Ro deniz taşımacılığı seferleri geçen hafta iptal edildi. Fransız Karayolu Taşımacılığı Teşkilatı (OTRE), kararını, Türk şoförlerinin "AB vatandaşı olmamaları" gerekçesine dayandırdı. OTRE, Türk şoförlerinin Toulon limanında Türkiye’den gelen yarı römork veya kamyon römorkları beklemelerinin kabotaj anlamına geldiğini ve AB vatandaşı olmadıkları için buna hakları olmadığını öne sürdü. OTRE başkan yardımcısı Jean-Pierre Ducournau, “Türk nakliyatçılar kanunlara uymuyor. Türkiye AB üyesi olmadığından Fransa’da karayolu kabotajı yapma hakları bulunmuyor. TIR ve römorkların tamamı gemilerle Türkiye’den gelseydi sorun olmazdı. Ancak son üç aydır, çekiciler şoförlerle birlikte Toulon Limanı’nda römorkları bekliyor ve bu römorkları Fransa ve Avrupa’nın diğer kentlerine dağıtıyor. Buna ‘karayolu kabotajı’ denir. Buna hakları yok. Biz buna karşı çıkıyoruz” diye açıklamada bulundu.

Tekirdağ-Toulon ro-ro seferlerinin askıya alınması Toulon Sanayi ve Ticaret Odası için olduğu kadar, seferlerin başlamasıyla çok sayıda işçinin işsiz kalmaktan kurtulduğu Toulon Liman idaresi için de hayal kırıklığı oluşturduğu belirtildi. Türkiye’yle seferlerin iptali halinde liman işçilerinin çoğunun işsiz kalacağı bildirildi. Liman işçilerini temsil eden bir grup konuyu Sanayi ve Ticaret Odası ile çözmek için harekete geçti. Limanı işleten Toulon Sanayi ve Ticaret Odası’nın genel müdürü Antoine Breschi, “Türkiye ile Toulon arasında gerçek bir trafik oluştu. Yakın gelecekte seferlerin yeniden başlayacağını ümit ediyoruz” dedi.

Öte yandan, Tekirdağ-Toulon trafiğinde yaşanan kriz nedeniyle Türkiye ile Fransa arasındaki Ro-Ro seferlerinin komşu Marsilya Limanı’na kaydırılabileceği öne sürüldü. Marsilya ve Toulon kentleri aynı coğrafyada deniz taşımacılığında birbirlerine rakip konumda bulunuyor. Seferleri işleten Uluslararası Nakliyeciler Derneği Deniz Taşımacılığı A.Ş., aynı hizmeti Tekirdağ ile İtalya’nın Trieste Limanı arasında da verildiği hatırlatıldı.

Yaklaşık 72 saatlik bir sürede Tekirdağ’dan Toulon’a ulaşan ro-ro seferleri, taşımacılara genel sefer, nakit ve amortisman giderleri konusunda maliyet avantajları sunuyor. Ro-Ro seferleri, daha az çekici yatırımı gerektirdiğinden yarı römork taşımacılığı için önemli fırsat olarak görülüyor. Bu tip taşımacılık, geçiş belgesi sorunlarından doğan zorunlu fazla kilometre ve ceza maliyetlerine karşı çözüm olarak da görülüyor. Deniz taşımacılığının, trafik kazalarının önlenmesi, sürüş ve dinlenme sürelerinin aşılması ve yük güvenliği gibi avantajları da bulunuyor.

Kaynak: Lojiport
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr