Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / İHRACATÇILAR, YABANCI MİSYON TEMSİLCİLERİ İLE BİR ARAYA GELDİ

İHRACATÇILAR, YABANCI MİSYON TEMSİLCİLERİ İLE BİR ARAYA GELDİ

İHRACATÇILAR, YABANCI MİSYON TEMSİLCİLERİ İLE BİR ARAYA GELDİ07.12.2010

TİM Başkanı Büyükekşi, AB'ye tam üyelik tarihinin bir an önce ilan edilmesini beklediklerini söyledi.
        
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Avrupa Birliğine (AB) tam üyelik tarihinin bir an önce ilan edilmesini beklediklerini, aksi halde ucu açık bir müzakere sürecinin ciddi rahatsızlıklar yaratacağını ifade etti.

TİM tarafından İstanbul'da görevli yabancı misyon temsilcileri ile ihracatçıların bir araya geldiği toplantıda konuşan TİM Başkanı Büyükekşi, geçen nisan ayında Ankara'da Türkiye'deki büyükelçiler ve ticaret müşavirlerini bir araya getirdikleri bir organizasyon gerçekleştirdiklerini, şimdi de bu toplantının İstanbul ayağını düzenlediklerini, amaçlarının bu ülkeler ile Türkiye arasındaki ortak işbirliği fırsatlarını teşvik etmek olduğunu söyledi.
Türkiye ekonomisinin gelişen gücünün tüm dünyanın yakın ilgisinde olduğunu dile getiren Büyükekşi, son açıklanan Wikileaks dosyaları dahil, Türkiye'nin ciddi bir odak noktası olduğunun görüldüğünü, dünyanın kendisini ilgilendiren bölgesel ve küresel meselelere müdahil olmasının insanların ciddi ilgisini çektiğini kaydetti.
Türkiye'nin gelişerek büyüdüğünü, çok yönlü stratejik konumuyla bir merkez ülke olduğunu ve sahip olduğu demokrasi geleneğiyle birçok ülke tarafından rol modeli olarak kabul edildiğini vurgulayan Büyükekşi, şöyle devam etti:
"Avrupa, Asya ve Ortadoğu'nun buluşma noktası olması Türkiye'ye büyük bir ayrıcalık katıyor. AB'ye üyelik sürecinde attığı ciddi adımlar da Türkiye'nin demokrasisini zenginleştiriyor. Türkiye, AB ile entegrasyon noktasında büyük adımlar attı. Türkiye uyguladığı reform politikalarıyla, ekonomisiyle, siyasetiyle, ihracatıyla, ticaretiyle çoktan AB'ye girdi bile.
Türkiye şu an ihracatının yüzde 50'den fazlasını, ithalatının da yüzde 40'tan fazlasını Avrupa ülkeleri ile yapıyor. Türkiye son 6 yılda 70 milyar dolar doğrudan yabancı yatırım çekti. Bunun 50 milyar doları AB ülkelerinden geldi. Türkiye'de faaliyet gösteren yabancı firmaların yüzde 53'ü AB ülkelerinin firmaları. Dolayısıyla AB ile Türkiye arasında ciddi bir entegrasyon zaten mevcut. O yüzden şunun altını çizmek lazım: AB'ye tam üye bir Türkiye, AB'ye çok şey katacaktır. Her iki taraf da bu üyelik sürecinden büyük kazanımlar sağlayacak."
Büyükekşi, Avrupa ülkelerinin kendi kısır iç siyaset çekişmelerinin kendilerini ilgilendirmediğinin altını çizerek, "Türkiye öyle ya da böyle bu süreci devam ettiriyor. Bu yoldan da dönmeyecek. Biz üyelik sürecinde muhtelif tam üyelik tarihinin bir an önce ilan edilmesini bekliyoruz. Aksi halde ucu açık bir müzakere süreci ciddi rahatsızlıklar yaratacaktır" diye konuştu.
"Vize konusunda Avrupalı dostlarımızdan destek bekliyoruz"
Türkiye'nin pek çok ülkeyle vize meselesini çözdüğünü, aynı gelişmeleri Avrupa'da da görmek istediklerini vurgulayan Büyükekşi, şunları ifade etti:
"Tam üyelik müzakereleri yapan bir ülke vatandaşlarından vize istenmesini anlamakta zorluk çekiyoruz. Üyelerimizin AB ile ticarette şikayet ettikleri en temel konu vize meselesi. Ortada son derece garip bir durum var: Gümrük Birliği kapsamında mallarımız rahatça dolaşıyor. Ancak o malları üreten teknisyen ve satacak olan pazarlamacı ve bunların patronları dahi dolaşamıyor. Bu da Türk mallarının rekabetçiliğini azaltan bir husus.
Eskiden bu konuda haklı diyebileceğimiz endişeler vardı. Vize kalkınca acaba 'Avrupa'ya bir işsizlik akını olur mu?' şeklinde düşünceler vardı. Artık bu endişenin de bir anlamı kalmadı. Artık tam tersi yaşanıyor. Almanya'da Hollanda'da yaşayan Türkler, iş bulma imkanı daha fazla olduğu için Türkiye'ye geri dönüyorlar. O yüzden vize konusunda tam bir çözüm için Avrupalı dostlarımızdan destek bekliyoruz."
Türkiye ekonomisinin ve dış ticaretinin büyümeye devam edeceğinin bir kere daha altını çizmek istediğini söyleyen Büyükekşi, "Siz konsoloslarla daha yakın işbirliği içinde çalışarak dünyanın refah ve zenginliğine hep birlikte katkıda bulunmak istiyoruz" dedi.
Toplantıya, Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorgi İvanov'un eşi Maya İvanova, Dış Ticaret Müsteşar Yardımcısı Cemalettin Damlacı, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ile yaklaşık 200 ülkenin temsilcileri, ihracatçı birliklerinin yönetici ve üyeleri katıldı.

Kaynak: TİM
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr