Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / KÖYDE LOJİSTİK ÜS

KÖYDE LOJİSTİK ÜS

KÖYDE LOJİSTİK ÜS02.12.2010

Türkiye'yi lojistik üs yapmayı hedefleyen "15 lojistik köy projesinin" ilk etabında yer alan 5 köyünden biri Eskişehir'de kurulacak.

Lojistik işletmecisi Mesut Hoşcan, kamulaştırma işleri tamamlanan kentin taşıma kapasitesinin ikiye katlanarak 566 bin tona çıkacağını söyledi.

Eskişehir, Türkiye'yi lojistik üs yapacak 5 öncelikli noktadan biri olacak. Ulaştırma Bakanlığı'nın 15 lojistik köy projesinin ilk etabında yatırımlar, öncelikli olarak alt yapısı tamam olan 5 kentte başlayacak. Eskişehir-Hasanbey ilçesi, İstanbul'un Hadımköy, Mersin'in Yenice, Samsun'un Gelemen ve İzmit'in Köseköy ilçeleriyle birlikte Türkiye'yi taşıma konusunda uluslararası arenada söz sahibi yapmaya hazırlanıyor. TCDD'nin projesi hem üretim yapanların pazara ulaşmasını hem de Türkiye'nin doğusu ile batısı arasında yük köprüsü olmasını sağlayacak.
Lojistik işletmecisi Mesut Hoşcan, Eskişehir'in son yıllarda Türkiye'de büyük sanayi şehirlerinin arasına girmeyi başardığını söyledi. Kentte kamulaştırma işlerinin tamamlandığını ve uygulama projesinin hazırlandığını anlatan Hoşcan, lojistik köy projesiyle birlikte yılda 215 bin ton olan taşıma miktarının 566 bin tona çıkacağını açıkladı.

İşlek bir kavşak gibi
Bu rakamın Eskişehir Organize Sanayii'ne demiryolu hattı çekilmesiyle de 1.3 milyon ton/yıla çıkabileceğini belirten Hoşcan, kentin Anadolu'nun İstanbul'a ve limanlara bağlantısı açısından işlek bir kavşak niteliğinde olduğunu anlattı. Dolayısıyla kentin taşımacılık ve ürünlerin tüm Türkiye'ye dağıtılması anlamında üreticilere büyük avantaj sağlayacağını savunan Hoşcan, Eskişehir'in İstanbullu sanayiciler için de biçilmiş kaftan olduğunu ileri sürerek şunları söyledi:

"İstanbul'daki çeşitli OSB'lerde vasatı aşmayacak kalitedeki depoların, hizmet hariç sadece tesis kira fiyatları metrekaresi 5-6 euro seviyesinde iken, Eskişehir'de kalifiye hizmet sunulan dört dörtlük depolarda hizmet dahil fiyat 3,5-4 euro seviyesinde. Bu doğrultuda İstanbul'da yer bulamayan sanayi için Eskişehir biçilmiş kaftan niteliğindedir."

Dev kuruluşların tedarikçisiyiz
Hoşcan Lojistik'in Yönetim Kurulu Başkanı olan Mesut Hoşcan, 1941 yılında kurulan firmanın Demirdöküm - Vaillant, Arçelik, Eti, Kent Gıda, Coca-cola, Pepsi gibi dev kuruluşların tedarikçiliğini yaptığını açıkladı. Hoşcan, yıllık cirosu 200 milyon lirayı bulan limited şirketin ocak ayından itibaren yoluna AŞ olarak devam edeceğini anlattı. Yeni kurulacak köy de kendilerinin de en az 50 bin metrekarelik bir depolama tesisi kuracaklarını ifade eden Hoşcan, ayrıca Gebze Güzeller OSB'de 6 bin metrekarelik bir depoları bulunduğunu, Gemlik'te 2 bin metrekarelik arazinin inşaat ve düzenleme çalışmalarının da başladığını anlattı.

Gelişen şehre finansal destek KOSGEB'den
İpek Medya Grubu'nun organize ettiği Anadolu Buluşmaları'nın 3 Aralık'taki önemli konuşmacıları arasında KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan da bulunuyor. Bu yıl destek ve teşvik programlarını değiştiren ve KOBİ'ere yönelik paketlerini çeşitlendiren KOSGEB, yeni destekleme programlarını Eskişehir'de küçük ölçekli işletmeci ve sanayicilere aktaracak. Mustafa Kaplan KOSGEB paketlerinin özelde küçük işletmeleri genelde ise Türk ekonomisini canlandırmaya yönelik olduğuna dikkat çekerek "Eskişehir gibi gelişen şehirlerin dinamosu olan KOBİ'lerin KOSGEB olarak arkasındayız. Anadolu Buluşmalarında da işte bu mesajı vermeyi düşünüyoruz" dedi.

bugun.com.tr

 

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr