Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / TCDDNİN 154. KURULUŞ YILI

TCDDNİN 154. KURULUŞ YILI

TCDDNİN 154. KURULUŞ YILI25.10.2010

Ulaştırma Bakanı Yıldırım: ''1900'lerin Başında Osmanlı'nın Demiryollarında Ulaştığı Büyük Demiryolu Ağını Tekrar İhya Etmeye, Tekrar İnşa Etmeye Karar Verdik''

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, ''1900'lerin başında Osmanlı'nın demiryollarında ulaştığı büyük demiryolu ağını tekrar ihya etmeye, tekrar inşa etmeye karar verdik. Bu kararlılık içinde çalışıyoruz'' dedi.

Bakan Yıldırım, TCDD'nin 154. kuruluş yılı etkinlikleri kapsamında Rixos Otel'de düzenlenen törende yaptığı konuşmada, demiryolu seferberliğinin 1856 yılında İzmir-Aydın tren hattına ilk rayın döşenmesiyle başladığını anlattı.
''Türkiye'nin 1,5 asırdan fazla süredir ümitlerinin, sevinçlerinin, heyecanlarının hep kara trenlerle taşındığını'' ifade eden Yıldırım, demiryollarının, ülkenin kurulduğu yıllardaki ekonomik ve kültürel hamlenin lokomotifi olduğunu belirtti.
Son 60 yıldır demiryollarının ihmal edildiğini söyleyen Yıldırım, bu sürede demiryollarına verilen yatırım ödeneğinin çok daha fazlasını son 7 yılda ayırdıklarını belirterek, ''Demiryollarını sadece hükümetin öncelikli bir kurumu haline getirmedik, diğer kurum ve kuruluşlarıyla, üniversitelerimizle, sivil toplum kuruluşlarıyla, siz demiryolcularıyla sahip çıktık ve devlet politikası haline getirdik'' dedi.

''Önemli Olan Millete Yük Olmadan, Yük Taşıması...''

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, milletin demiryollarına yapılan yatırımları yaşayarak görmeye başladığını ifade ederek, ''El atılmayan yolların nasıl tamir edildiğini, çağdaşlık olan hızlı tren hatlarının nasıl inşa edilip vatandaşın hizmetine sunulduğunu insanlarımız artık görüyor. Demiryollarında bir şeylerin değişmeye başladığını, 60 yılın artık geride kaldığını milletimiz görüyor. Önemli olan, asırlık demiryollarının millete yük olmaması ama milletin yükünü taşımasıdır. İşte demiryolları bu dönemi başlatmıştır'' diye konuştu.
Demiryollarında ülke sınırları içindeki projeleri yaptıklarına, yapmaya da devam edeceklerine işaret eden Yıldırım, şöyle konuştu:
''Ama yetmez. Demiryollarını doğudan Kafkaslar'a, Orta Asya'ya Çin'e kadar, batıdan Balkanlar'a Londra'ya kadar, kuzeyden Karadeniz üzerinden Rusya'ya, güneyden Arap Yarımadası'na, Basra Körfezi'ne kadar bağlantılarını da yapmaya kararlıyız. 1900'lerin başında Osmanlı'nın demiryollarında ulaştığı o büyük demiryolu ağını tekrar ihya etmeye, tekrar inşa etmeye karar verdik. Bu kararlılık içinde çalışıyoruz.''

Çin Başbakanı'nın Türkiye Ziyareti

Çin Başbakanı Ven Ciabao'nun Türkiye ziyaretinde, Türkiye ile Çin arasında imzalanan iş birliği anlaşmasına değinen Yıldırım, anlaşmanın konusunun, Türkiye'de demiryolları alt yapısının geliştirilmesi olduğunu kaydetti.
Projenin 30 milyar dolar dolayında 4 bin-4 bin 500 kilometrelik hızlı tren hattı yapılmasını öngördüğünü anlatan Yıldırım, şöyle devam etti:
''Böylece artık ülkemiz, demiryolculuk alanında bir çığır açacak, Avrupa ülkelerinin seviyesinin de önüne geçecektir. Bu proje, demiryollarının kaderini toptan değiştirecek bir projedir. Bu muazzam aile, bu projeyi sabırsızlıkla beklemektedir. Bunun takipçisi olacağız ve bir an önce ülkemizin zor coğrafyasını Toroslar'ını, Karadeniz sıradağlarını dize getirip kuzeyden güneye, doğudan batıya demiryolu hatlarıyla donatacağız. Buna kararlıyız.''
Geçen yılki bakanlığın bütçe ödeneğinde demiryollarının birinci sıraya yükseldiğini ve demiryollarında 10 milyar liralık bir yatırım bütçesine ulaşıldığını belirten Yıldırım, ''Demiryollarına verdiğimiz destek bundan sonra da artan bir hızla devam edecektir. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın'' diye konuştu.
Demiryollarının başarısını, 100 bin kişilik ulaştırma ailesinin her ferdinin izlediğini ve aynı heyecana ortak olduğunu ifade eden Yıldırım, şunları kaydetti:
''Demiryolcularımıza ne yapsak azdır. Ancak, demiryollarının bu ülkenin gündemine tekrar oturmuş olması önemlidir. Bundan sonra kim gelirse gelsin, kim olursa olsun demiryollarının aldığı bu mesafeyi, geldiği bu noktayı asla ve asla tersine çeviremeyecektir. Öylesine bir sistem oturttuk ki öylesine bir heyecan aşıladık ki bundan sonra hep ileri bakmaya devam edeceksiniz. Türk insanını yeni hızlı tren hatlarıyla buluşturup, milletimizi hep sevindireceksiniz. 'Gelişmiş ülkelerde var da bizde niye yok' demekten de kurtarmış olacaksınız.''
Bakan Yıldırım, törende, bu yıl yapılan LYS'de ilk 2000 ve SBS'de ilk 1000'e giren 31 TCDD personelinin çocuğuna dizüstü bilgisayar hediye etti.
TCDD'de görevli makinist eşleri de Bakan Yıldırım'a çiçek sundu.

''Halk, Demiryolu Yatırımı Talep Ediyor''

TCCD Genel Müdürü Süleyman Karaman da hükümetin verdiği desteklerle 8 yıllık dönemde ilk niteliğindeki 70 projeyi hayata geçirdiklerini anlattı.
Personelin maaşlarını nasıl ödeyeceğini düşünen bir kurumdan, bakanlık bünyesi içinde karayollarından bile daha fazla bütçesi olan bir konuma geldiklerini dile getiren Karaman, sadece demiryolları ile sınırlı kalmayıp büyük şehirlerin toplu taşımacılığına da katkı verdiklerine işaret etti.
Uzun yıllardır demiryolu yatırımlarından mahrum bırakılan halkın, çağdaş demiryolu taşımacılığının konforunu, rahatlığını, hızını ve güvenliğini gördüğünü ve demiryolu yatırımları talep ettiğini kaydeden Karaman, böylece sorumluluklarının gittikçe arttığını söyledi.
TCDD çalışanlarının oluşturduğu halk oyunları ekibi ile koronun sahne aldığı törende, sanatçı Sevcan Orhan da bir konser verdi.
Başarılı kurum çalışanların da ödüllendirildiği törene, DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, demiryolu çalışanları, aileleri ve davetliler katıldı.

Kaynak: UBAK

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr