BAKANDAN GELEN İTİRAF

BAKANDAN GELEN İTİRAF25.10.2010

Vatandaşın akaryakıt ve otomotivdeki yüksek vergi oranlarına yönelik şikâyetine Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de katıldı ve "Akaryakıt ve otoda vergiler çok yüksek, kabul ediyorum" dedi.
 
Türkiye'de vergi oranları ve vergi yükünün yüksek olmadığını belirten Şimşek, "Ama akaryakıt, telekomünikasyon ve otomotivde hakikaten vergiler yüksek, kabul ediyorum." dedi. Şimşek, bu vergilerin 1999 yılında gerçekleşen deprem sonrasında konulduğunu, krizde de "yapışıp kaldığını" söyledi.

Motorlu taşıtlardaki vergi yükü yüzde 38 ile 47 arasında değişiyor. Bir litre benzinden ÖTV ve KDV olarak yüzde 67-70 oranında vergi tahsil edilirken, telekomünikasyon sektöründen alınan vergilerin oranı ise yüzde 30'u buluyor. Maliye Bakanı Şimşek, bir televizyon kanalında katıldığı programda, CHP'nin tek oranlı vergi konusundaki önerisine ilişkin soru üzerine, tek oranlı Gelir Vergisi önerisinin CHP'den gelmesinin kendisini çok şaşırttığını, vergide adaletin çok önemli ve hassas olduğunu belirtti.

Türkiye'deki vergi oranlarının OECD ülkeleri arasında çok düşük olduğunu kaydeden Şimşek, verginin tabana yayılmasının çok önemli hususlar olduğuna işaret etti. Bakan Şimşek, Gelir Vergisi'nin artan oranlı olmasının, adalet açısından önemine dikkati çekerek, tek oranlı bir verginin iyi işlemeyeceği düşüncesinde olduğunu söyledi. Maliye Bakanı Şimşek, Avrupa Yatırım Bankası tarafından düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada ise bu yılın sonuna doğru borcun GSYH'ye oranının yaklaşık yüzde 42,3 civarında olacağını ifade etti.
 
Kaynak: Zaman

 

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr