Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Dünyadan / BALKANLARDA DEMİRYOLU PROJESİ KARGO 10 İÇİN İŞBİRLİĞİ

BALKANLARDA DEMİRYOLU PROJESİ KARGO 10 İÇİN İŞBİRLİĞİ

BALKANLARDA DEMİRYOLU PROJESİ KARGO 10 İÇİN İŞBİRLİĞİ12.10.2010

Balkanlarda demiryolu projesi Kargo 10 için işbirliği Yugoslavya'nın dağılmasından bu yana ilk 'ortak yük demiryolu projesi' olan Kargo 10 faaliyete girdi. Yeni girişimle bölge demiryollarının rekabet gücünün arttırılması hedefleniyor. Merkezi Ljubljana'da olan ve 50 milyon euroya mal olacak demiryolu projesi için Sırbistan, Hırvatistan ve Slovenya güçbirliği yaptı.

Projeye bazı kesimler Sırp, Hırvat ve Sloven Krallığı'na atıfta bulunarak "SCS Demiryolları" adını veriyor. Ancak projeyi gerçekleştirenler bunun geçmişle değil, gelecekle ilgili olduğunu vurguluyorlar. Slovenya AB ve Kalkınma Bakanı Mitja Gaspari, "Proje ile AB'de yer almayan ülkeler AB ülkeleriyle olan bağlantılardan faydalanacak. Bu bölgesel işbirliği ve ticaretin daha da gelişmesine katkıda bulunacak" diyerek, "Bu ortak demiryolu projesi, üç katılımcı ülkenin de ekonomilerinin rekabet gücünün artmasına yardıma olacak" ifadelerim kullandı.

Sırbistan Altyapı Bakam Milutin Mrkonjiç ise yeni demiryolu kuruluşunun stratejik amacının şu anda Romanya ve Bulgaristan'dan geçen daha uzun bir ray hattına sahip olan Koridor 4 yoluyla taşınan yükün bir kısmını çekmek olacağını söyledi. Mrkonjiç, "Bugün, Koridor 4'ten 7 bin, Koridor 10'dan ise yaklaşık 1.000 tren geçiyor. Koridor 10'a sadece 2 bin tren daha çekebilirsek, Sırbistan, Hırvatistan ve Slovenya net döviz akışını belirgin şekilde artırır" dedi. Makedon ve Karadağ demiryolları da projeye katılma konusunda ilgili olduğunun hatırlatılması üzerine ise Mrkonjiç, "Aynı koridorda olmadıkları için ortak kuruluşumuzda yer almayacaklar, fakat şirketimizle işbirliği yapacaklar ve bu da bölgesel işbirliğinin gerçek bir örneği" diye konuştu.
 
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr