Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Karayolu / GÜRCİSTAN TAŞIMALARINDA YENİ DÖNEM

GÜRCİSTAN TAŞIMALARINDA YENİ DÖNEM

GÜRCİSTAN TAŞIMALARINDA YENİ DÖNEM11.10.2010

2011 yılından itibaren Gürcistan’a gerçekleştirilecek taşımalarda kullanılacak olan UBAK benzeri bir geçiş belgesinin tahsis edildiği, Türkiye-Gürcistan Ulaştırma Karma Komisyon Toplantısı 7-8 Ekim 2010 tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirildi. Toplantıda Türk tarafına Kara Ulaştırması Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Yılmaz başkanlık yapmıştır.
 
Geçiş Belgeleri ile ilgili olarak 2010 yılı için Türk tarafına 18.000 ilave ikili-transit belgenin en erken şekilde Türkiye’ye gönderilmesine karar verilmiştir.
 
2011 yılı için ise iki ülke arasındaki ticareti geliştirmek, taşımaların sekteye uğramaması ve iki ülke arasındaki ulaşımın serbestleştirilmesinin ilk adımı olarak çok girişli geçiş belgesinin tahsis edilmesine karar verilmiştir. Söz konusu belgeler 1 yıl geçerli olacaktır.
 
Bu çerçevede, Heyetler 2011 yılı için iki ülke arasında karşılıklı olarak aşağıdaki adetlerde belge teatisinde bulunulmasını kararlaştırmışlardır;
 
Çok girişli belgeler (boş girişleri kapsayan İkili/transit)          : 10.000
Tek girişlik belgeler (boş girişleri kapsayan İkili/transit)         : 2.000
Üçüncü ülke belgeleri (boş girişleri kapsayan)                       : 1.000
 
Her iki heyet yıl içinde gerçekleşecek olan ilave belge taleplerinin iyi niyet çerçevesinde değerlendirilmesi ve belgelerin geçerlilik sürelerinin 31 Ocak’a kadar olması hususunda anlaşmışlardır.
 
Türk heyeti toplantıda ayrıca Türk taşımacılarının operasyonlarını olumsuz yönde etkileyen Gürcü topraklarından transit geçen Türk araçlarından alınan 200 Lari geçiş ücreti, Türk ölçüm istasyonlarından farklı sonuçlar çıkaran Gürcü seyyar ölçüm istasyonları, Gürcü Makamları tarafından talep edilen beynelmilel ehliyet, Türk ruhsatlarındaki azami ağırlık sütunun boş olması sebebiyle kesilen cezaları, trafik kazaları sonrası geç oluşturulan kaza raporları hususlarını dile getirmiştir. 
 
Gürcü Makamları anılan hususları inceleyeceğini, sorunların çözülmesi yönünde yardımcı olacağını ve ilgili makamlarla görüşeceğini ifade etmiştir.
 
Dostane ve samimi bir atmosferde geçmiş olan Türkiye-Gürcistan KUKK Toplantısına Derneğimizi temsilen Genel Koordinatör Nejat Yardımcı ve İcra Kurulu Üyesi Aybek Abdrahman katılım sağlamıştır.

Kaynak: UND
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr