Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / TÜRKİYE-RUSYA TİCARETİNE ANLAŞMA DOPİNGİ

TÜRKİYE-RUSYA TİCARETİNE ANLAŞMA DOPİNGİ

TÜRKİYE-RUSYA TİCARETİNE ANLAŞMA DOPİNGİ06.10.2010

TUSKON, Rusya Federasyonu Ticaret ve Sanayi Odası ile anlaşma imzaladı. 
        
Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) ile Rusya Federasyonu Ticaret ve Sanayi Odası (TPP), iki ülke arasındaki ticaret hacminin geliştirilmesi ve karşılıklı yatırım potansiyellerinin değerlendirilmesi amacıyla işbirliği anlaşması imzaladı.

TUSKON'dan yapılan açıklamaya göre, Moskova'daki TPP'nin merkez binasında gerçekleştirilen törende TPP Başkanı Yevgeni Primakov ve TUSKON Başkanı Rızanur Meral tarafından imzalanan anlaşma, iki ülke arasındaki ticaret ve ekonomik alanında işbirliğinin geliştirilmesini öngörüyor.

TPP Başkanı Yevgeni Primakov, konuya ilişkin değerlendirmesinde, Rusya-Türkiye arasındaki ilişkinin ümit verici olduğunu belirterek, "2009'da kriz nedeni ile ticaret hacmi düşünce endişelenmiştik. Ancak 2010'da ticaret hacminde başarılı bir grafik gözlemliyoruz. Rusya'dan Türkiye'ye giden turist sayısında da hayli artış var. Türk yatırımcıların Rusya'daki rakamları 6 milyar doları aşmış durumda. Farklı alanlarda üretim yapan ve yüksek KDV ödeyen şirketler bunlar" dedi.

Rusya Başbakanı Putin ile Türkiye Başbakanı Erdoğan'ın Ocak ayında yaptıkları görüşmede ticaret hacmini 5 yıl içerisinde 100 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini hatırlatan Primakov, bu hedefin ulaşılabilir olduğunu kaydetti.

Rusya'nın krizin en sert dönemini geride bıraktığını düşündüklerini ifade eden Primakov, bu açıdan TUSKON ile imzaladıkları anlaşmanın özel bir öneme sahip olduğunu, bu anlaşmanın ikili ilişkileri ilerletmeleri açısından çok ciddi katkı sağlayacağını vurguladı.
"Rusya öncelikli bir ülke"

TUSKON Başkanı Rızanur Meral de Rus ve Türk dünyasına büyük katkı sağlayacak bir anlaşmanın imzalandığını belirtti.
Rusya'nın Türkiye ve TUSKON için öncelikli bir ülke olduğunu vurgulayan Meral, şunları kaydetti.
"İlişkilerin gelişmesi için TUSKON olarak büyük çaba harcıyoruz. Bunun sonuçlarını da görüyoruz. İlk 7 aylık toplam ticaret hacmimiz bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 43,7 artmış durumda. Üyelerimizin teşebbüs yeteneklerinin Rusya'nın hızlı kalkınma hamlesine destekte bulunabileceğine inanıyoruz. İş adamlarımızı Rusya'da fabrika kurmak ve üretim yapmaya teşvik ediyoruz."

İki ülke arasındaki olumlu havanın devam ettirilmesi durumunda yüksek hedeflere ulaşılabileceğini ifade eden TUSKON Başkanı, "Rusya'nın diğer 12 bölgesi ile de ilişkileri geliştirmek için iş adamlarımızı yönlendiriyoruz. Bunun için Primakov ve arkadaşlarının da desteğini bekliyoruz" dedi.
Kaynak: Dünya
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr