Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Dünyadan / AB BÜTÇESİ İÇİN KRİTİK HAFTA

AB BÜTÇESİ İÇİN KRİTİK HAFTA

AB BÜTÇESİ İÇİN KRİTİK HAFTA29.09.2010

Avrupa Birliği’nin son kemer sıkma tedbirlerinin AB vatandaşları arasında yarattığı huzursuzluk büyürken, üye ülkeler arasında sert çatışmalar yaratması beklenen AB bütçe kurallarındaki değişiklikler bu hafta karara bağlanacak.

AB Başkanı Herman Van Rompuy’un öncülüğüyle mali istikrarı güçlendirmek amacıyla kurulan Ekonomi Çalışma Grubu'nun temsilcileri ve AB maliye bakanlarının bir araya gelmesiyle mali krizin tekrarlanmasını önlemek için atılacak adımların konu alındığı siyasi müzakereler bugün (27 Eylül) gerçekleşiyor.

Gelecek hafta Avrupa Komisyonu, İstikrar ve Büyüme Paktı olarak bilinen, Birliğin cari harcama kurallarının önemli bir kısmını kapsayan somut yasa teklifini gündeme almaya hazırlanıyor.

Bugün ise nitelikli çoğunluk yasa teklifleri onaylamak için kullanılan nitelikli çoğunluk, değişikliklerin ardından Komisyon’un yasa teklifinin bloke edilmesine de imkan verecek.

Özellikle Fransa ve İtalya, Komisyon’un bütçe açıklarına karşı geniş finansal yaptırımlar getirme planlarına karşı mesafeli duruyor. Şu an GSYİH’nin yüzde 3’ü altında muhafaza edilen bütçe açığına dikkat çeken diğer üye devletler gibi Fransa da büyük ölçüde Brüksel’den gelen yasa teklifleri içerisinde borçları azaltmak için yapılacak ayarlamalarla ilgileniyor.

Yasa tasarısı üye devletlerin borçlarını GSYH'nin en fazla yüzde 60'ı düzeyinde tutması için ek mekanizmalar kurulmasını içeriyor. Bununla birlikte tasarı, GSYH’nin borç limitini aşan ülkelerin 3 yıl içinde yüzde 5’ten başlayarak her yıl borçların azaltılmasını ya da ek cezalar getirilmesini de öngörüyor.   

Önümüzdeki döneme ilişkin yeni tedbirler uygulandığında bu yıl bütçe açığının GSYH’nin yüzde 116’sını bulduğu tahmin edilen İtalya gibi ülkeleri zorlayacağa benziyor.

Birliğin ekonomik kriterlerini ihlal eden ülkelere daha sert yaptırımlar uygulanmasını ön gören ve birliğin cezalarının ulusal hükümetler tarafından blok edilmesini zorlaştıran Komisyon’un yasa teklifi, ayrıca mali cezalar boyutuna da yeni bir çerçeve sunuyor.

Yeni tasarıya göre birliğin ekonomik kriterlerine ilişkin mali disiplini hedefleyen yeni kurallara uymakta başarısız olan devletler, GSYİH’nın yüzde 0,2 oranını özel mevduat hesabında tutmaya zorlanacak.

Hükümet harcamalarını frenlemek ve bu sayede mali disiplini sağlamak adına getirilen yeni öneriler, AB işçileri arasında artan huzursuzluk ortamına zemin hazırlıyor. Çarşamba günü İspanyol kamu sektörü çalışanlarının bu sert önerileri protesto etmek için büyük bir greve hazırlandıkları biliniyor. 

Kaynak: Euractiv
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr