Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / DEVLETTEN İHRACATÇIYA DÖVİZ DESTEĞİ

DEVLETTEN İHRACATÇIYA DÖVİZ DESTEĞİ

DEVLETTEN İHRACATÇIYA DÖVİZ DESTEĞİ15.09.2010

Referandumun ardından yayılan iyimser hava ve ABD'den gelen olumlu verilerin etkisiyle lira euro karşısında değerlenmeye başlayınca, devreye kamu girdi. Kamu bankaları ve kuruluşları, ihracatçıların taleplerini doğrultusunda hükümetin talimatlarıyla yaptıkları alımlar euronun lira karşısında 1.90 düzeyinin altına düşmesini engelledi. Referans'ın sorularını yanıtlayan Ekspres Yatırım Ekonomisti Güldem Atabay, "Kamu euroyu 1.90 liranın üzerinde tutmaya çalışıyor; politik bir hareket olduğu çok belli" dedi. Referandum sonrası 1.91 düzeyine inen lira/euro paritesi, dün kapanışta 1.9360'a kadar çıktı. Bankalararası piyasada referandum sonrası 1.4890'ı gören lira/dolar paritesi dün spot kapanışta 1.5010 düzeyindeydi. Gösterge tahvil faizi de yüzde 8.0-8.10 bandında hareket etti. İMKB-100 endeksi ise, gün boyu ekside hareket ettikten sonra, kapanışa doğru gelen alımlarla günü yüzde 0.35 artışla 62.478 puanlık rekor düzeyden kapandı.

Kamu alımlarının dolarda da etkili olduğunu ancak özellikle euro'daki yükselmenin kamu bankalarının piyasadaki baskılarının sonucu olduğunu vurgulayan Atabay, Merkez Bankası'nın ihracatçıların taleplerini karşılayabilmek için önümüzdeki günlerde döviz ihalelerinde alım miktarını da artırabileceğine dikkat çekti. Atabay, Merkez bankası üzerinde faiz indirim baskısının da oluştuğuna işaret ederek, "Ancak, bunun döviz kurları üzerinde etkili olabilmesi için birkaç puan birden indirim gerekir ki, buna da ihtimal vermiyorum" diye ekledi.

HSBC Stratejisti Fatih Keresteci de gelişmeyi, "Euro/dolar paritesinin hızlı bir bir yükseliş kaydettiği döneme denk gelen referandum sonucunun TL'nin döviz sepeti karşısında değer kazanmamasına yol açması sorgulanması gereken bir durum. Buna neden olarak, emin olmamakla birlikte, güçlü bir yurt içi kaynaklı (muhtemelen kamu) dolar alımı olduğu kanaatindeyiz" diye yorumladı. keresteci'ye göre, bu alımlar birkaç gün daha devam edebilir; ancak, küresel risk iştahındaki iyileşmenin devam etmesi durumunda TL'nin değerlenmesini kaçınılmaz olacak.

Kaynak: Referans
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr