Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / KURUN ARKASINA SAKLANILSAYDI İHRACAT 4 KAT ARTMAZDI

KURUN ARKASINA SAKLANILSAYDI İHRACAT 4 KAT ARTMAZDI

KURUN ARKASINA SAKLANILSAYDI İHRACAT 4 KAT ARTMAZDI27.08.2010

Bakan Çağlayan, İhracatçıların kurun arkasına saklanmakla itham edildiğini söyledi. 
        
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, "Eğer ihracatçı kurun arasına saklanmış olsaydı Türkiye'nin ihracatı 4 kat artar mıydı?" dedi.

Çağlayan, İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB) tarafından düzenlenen iftarda yaptığı konuşmada, yarın Ankara'da önemli bir toplantı gerçekleştireceklerini, ihracat odaklı üretim stratejisinin önemli bir parçası olan Ülke Masaları Strateji Toplantısını yapacaklarını söyledi.

Ülke masaları çalışmasıyla ülkeleri analiz ettiklerini anlatan Çağlayan, daralan dünya ticaretinden pay alabilmek için bu konuda mutlaka çok önemli stratejiler belirlenmesi gerektiğinin altını çizdi.
İhracatçıların kurun arkasına saklanmakla itham edildiğini anımsatan Çağlayan, ihracatçının yaşadığı sorunlardan örnekler vererek, "Eğer ihracatçı kurun arkasına saklanmış olsaydı Türkiye'nin ihracatı 4 kat artar mıydı?" dedi.
Girdi tedarik stratejisi üzerinde de çalışmaya başladıklarını anlatan Çağlayan, ham madde konusunda sıkıntı yaşamamak için tedbir alınmasının önemine işaret etti.
Türkiye'nin bugün ham madde ithalatını yaparken çok ucuz ülkelerden almak yerine, pahalı aldığını ifade eden Çağlayan, "Bizim en azından bu konuda yatırımcımıza yön gösterme, ortak satın alma organizasyonu gibi çalışma gerçekleştirmemiz gerekiyor" dedi.
Zafer Çağlayan, 1 Eylül günü İstanbul'da ihracat rakamlarını açıklarken, TİM ile birlikte şu anda üzerinde yoğun çalışmakta oldukları konuları da ele alacaklarını bildirdi.
Burada yapılacak değerlendirmeleri Ekonomi Koordinasyon Kuruluna götüreceğini belirten Çağlayan, "Bu konuda alınması gereken tedbirleri orada değerlendireceğiz. Yani biz bunu bağımsız kurulun inisiyatifine bırakamayız. Bu konuda oturup çalışma yapmamız gerekiyor" diye konuştu.
Referanduma da işaret eden Çağlayan, Anayasa değişiklik paketinde iş adamlarını ilgilendiren maddeleri hatırlatarak, "Bu işin siyasi boyutu yok. Bu mesele Türkiye'nin meselesi" değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: Dünya
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr