Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / TÜRKİYE-PAKİSTAN SEFERLERİ BAŞLADI

TÜRKİYE-PAKİSTAN SEFERLERİ BAŞLADI

TÜRKİYE-PAKİSTAN SEFERLERİ BAŞLADI16.08.2010

Ulaştırma Bakanlığı, Pakistan ile ticareti geliştirmek için konteynır trenini sefere koydu. İlk etapta seferler haftada bir olacak.

Ulaştırma Bakanlığı, Pakistan ile ticaret hacmini daha geliştirmek için "Türkiye-Pakistan
Konteynır Treni"ni sefere koydu. 2 Ağustos'ta İstanbul'dan hareket eden tren, Pakistan'ın kurtuluş günü olan bugün (14 Ağustos) İslamabad şehrine varacak. İki ülke arasında (İstanbul-İslamabad) ilk zamanlar haftada bir karşılıklı tek sefer yapacak olan konteynır treni, bir seferde net 500 ton yük taşıyacak. 6 bin 565 kilometrelik mesafeyi 11 günde alacak tren, kara ve denizyolundan daha kısa sürede yükleri Pakistan'a ulaştıracak. Türkiye ile Pakistan arasında yükler karayolu ile (6 bin 250 kilometre) 17 günde, denizyolu ile ise 37 günde taşınabiliyor.
 
SÜRE KISALACAK VE UCUZLAYACAK
Denizyolu ile İstanbul'dan İslamabad'a yük taşımak için, sırasıyla; Marmara Denizi, Ege Denizi, Akdeniz, Kızıldeniz, Hint Okyanusu'nu aşmak gerekiyor. Karayolu ile taşınacak yükler ise 6 bin 250 kilometrelik Türkiye ve İran üzerinden 17 günde ancak İslamabad'a taşınabiliyor. Demiryolu ile yapılacak taşımacılık zaman yanında ekonomik de olacak. Karayolu ile bir TIR'ın 12 bin dolara taşıdığı yük, trenlerle 5 bin dolara taşınabilecek. Türkiye ile Pakistan arasındaki ticaret hacminin yüzde 60'ı ithalat, yüzde 40'ını ise ihracat oluşturuyor. "İstanbul-Tahran-İslamabad Konteynır Treni" ile Pakistan'dan Türkiye'ye tekstil ürünleri (iplik, konfeksiyon, deri vb.) pamuk, medikal el aletleri, oyuncak, oyun ve spor malzemeleri taşınacak. Türkiye'den Pakistan'a ise, makine ve makine parçaları, kimyasal ürünler, kağıt ve kağıt ürünleri, oto yedek parçaları, tarım aletleri vb. yükler taşınacak. İstanbul'dan harekete edecek yük treni, Zahedan şehrine geldiğinde, Pakistan vagonlarına aktarılacak.

Kaynak: Sabah
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr