Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / DENİZCİLİK İHTİSAS KÜTÜPHANESİ KURULUYOR

DENİZCİLİK İHTİSAS KÜTÜPHANESİ KURULUYOR

DENİZCİLİK İHTİSAS KÜTÜPHANESİ KURULUYOR06.08.2010

Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı, denizcilik tarih ve kültürüne katkıda bulunmak amacıyla Denizcilik İhtisas Kütüphanesi kuracak.

Denizcilik Müsteşarlığı İstanbul Bölge Müdürlüğünde düzenlenen basın toplantısında, Denizcilik Müsteşarlığı Müşaviri Prof. Dr. İdris Bostan projeye ilişkin bilgi verdi. Bostan, denizciliğe her alanda değer verildiği ve denizcilik sektörünün önemli gelişme kaydettiği bir dönemde denizciliğin tarihinin, kültürünün ve folklorunun büyük önem taşıdığını söyledi. Bostan, geçmişte denizciliğin ulaştığı boyutların bugün çok iyi bilinmediğini, çünkü deniz tarihi ve deniz kültürü çalışmalarının bir elin parmağıyla gösterilecek kadar az sayıda olduğunu kaydetti. Türkiye’de deniz araştırmaları yapan araştırma merkezlerinin bulunmadığına, üniversitelerin deniz tarihi ve araştırmalarına ayrılmış enstitüleri olmadığına işaret eden Bostan, bu sebeple deniz tarihi ve kültürü araştırmalarının daha çok şahsi gayretlerle yürütüldüğünü söyledi. Bostan, Denizcilik Müsteşarlığının yaklaşık 5 yıldır bu konunun üzerinde ısrarla durdurduğunu ve büyük gayretler sarf ederek deniz tarihi ve kültürüne ışık tutması amacıyla yapılan çalışmalara öncülük ettiğini vurguladı. Müsteşarlığın, denizcilik tarihi ve kültürü alanında bazı yayınlar yaptığı gibi, bazı projeleri de hayata geçirdiğini ifade eden Bostan, sözlerini şöyle sürdürdü:

”Biz deniz tarihi ve kültürü araştırmalarının hakkıyla yapılabilmesi için denizciliğin bir ihtisas kütüphanesine ihtiyacı olduğunu düşündük. Özellikle İstanbul’da, pek çok tarihi kütüphanenin bulunduğu böyle bir imparatorluk başkentinde denizciliğe tahsis edilmiş bir kütüphanenin bulunmasının ihtiyaç olduğunu düşündük. Çünkü denize, denizin kültürüne, tarihine, denizcilerin gündelik hayatlarına ilişkin biyografilere ilgi duyanların başvuracakları bir kütüphane ve arşiv bulunmamaktadır.”
 
Kaynak: Perşembe Rotası