Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / PAKİSTAN - İRAN - TÜRKİYE DEMİRYOLU HATTININ TARİFELİ SEFERLERİNE BAŞLAMASI VE ECO DESTINASIA10 FUARI

PAKİSTAN - İRAN - TÜRKİYE DEMİRYOLU HATTININ TARİFELİ SEFERLERİNE BAŞLAMASI VE ECO DESTINASIA10 FUARI

PAKİSTAN - İRAN - TÜRKİYE DEMİRYOLU HATTININ TARİFELİ SEFERLERİNE BAŞLAMASI VE ECO DESTINASIA10 FUARI08.07.2010

14 Ağustos 2009 tarihinde İslamabad’dan İstanbul’a düzenlenen deneme seferleri ile Pakistan–İran–Türkiye arasında demiryolu taşımacılığının başlatılmasına yönelik önemli bir adım atılmıştır. Devletlerarası müzakereler sonucunda, demiryolu hattının 2010 yılının Ağustos ayında tarifeli seferlerine başlamasına ve her ayın ilk Salı günü İstanbul ve İslamabad’dan karşılıklı olarak yola çıkmasına karar verilmiştir.

İstanbul–İslamabad arası taşıma süresi maksimum 13 gün olarak belirlenen demiryolu hattının kullanıma açılmasının Pakistan ile ticari ilişkilerimizin gelişmesinin önündeki en önemli engellerden biri olarak değerlendirilen “taşımacılıkta yeterli imkan bulunmaması” sorununu ortadan kaldıracağı düşünülmektedir. 

Pakistan ile Türkiye ve Avrupa arası ticarette kullanılan tek yöntem olan deniz taşımacılığı ile karşılaştırıldığı takdirde, söz konusu demiryolu projesinin zaman ve masraf olarak ciddi avantajların yanı sıra çoklu yükleme istasyonları, konteynırların GPS üzerinden takibi, uluslararası bankacılık hizmetleri gibi çok çeşitli olanaklar sağlayacağı bildirilmektedir.

ECO (Ekonomik İşbirliği Teşkilatı) ülkeleri arasındaki taşımacılık hizmetlerinin arttırılması için “ECO Konteynır Treni” olarak da anılan demiryolu hattı projesinin tanıtılmasına yönelik ECO üyesi 10 ülkeden işadamlarının katılımı ile 28-29-30 Temmuz 2010 tarihlerinde İslamabad’da “ECO DESTINASIA ‘10” isimli uluslararası bir ticaret fuarı düzenlenecektir.


Başlıca tekstil, konfeksiyon, spor ürünleri, deri, ev tekstili, değerli taşlar ve mücevherat, petrol ve petrol ürünleri, mühendislik, elektronik, plastik ürünler, inşaat malzemeleri ürün gruplarını içeren fuara katılarak ürünlerini sergilemek isteyen Türk firmalarının ürünlerinin Pakistan’a ücretsiz olarak taşınmasını sağlayacak ilki 10 Temmuz 2010 tarihinde olmak üzere iki ayrı trenin İstanbul’dan İslamabad’a yola çıkması öngörülmektedir.

Demiryolu taşımacılığının başlatılmasıyla hem Türkiye–Pakistan–İran arasında hem de genel olarak ECO ülkeleri arasında ortaya çıkabilecek, özellikle alt yapı geliştirme alanındaki yeni yatırım imkanlarına ve kamu-özel sektör ortaklık projelerine vurgu yapılacağı belirtilmektedir. Pakistan’ın en büyük kamu arazisi sahibi kurumu olan Pakistan Demir Yolları tarafından DEİK’e bildirilen bilgiler aşağıda sunulmaktadır:

• Merkezi konuma sahip (otel, otopark, apartman ve petrol istasyonlarının yakınında) ECO Konteynır Treni yükleme istasyonlarının kargo elleçleme işletmeleri özelleştirilecektir.
• ECO Konteynır Treni ray hattı üzerindeki (otel, konut inşaatı başta olmak üzere) yatırım olanağı sunan önemli araziler özelleştirilecektir.
• ECO Konteynır Treni’ne ait vagon ve ray hattı sisteminin ıslahı, yeni bağlantı noktalarının yapımı ve mevcut yolların modernleştirilmesi projeledirilecektir.
• ECO Konteynır Treni’nin liman ve terminaller ile bağlantıları güçlendirilecektir.

Fuara katılmayı arzu eden üyelerimize katılım kitapçıklarının ulaştırılabilmesi için DEİK (Tel: 0212 339 50 57, Faks: 0212 270 35 92, E-mail: asyapasifik@deik.org.tr) ile, ürünlerini fuarda sergilemek amacı ile 10 Temmuz 2010 tarihinde İslamabad’a doğru yola çıkacak treni kullanmayı arzu eden üyelerimizin ise ECO Konteynır Tren Hattının Türkiye temsilciliğini yürüten Astra Ltd. Şti. (Ahmet Nedanlı, Tel: 0216 315 98 08, Faks: 0216 315 98 40, E-mail: ahmet@astra-online.com) ile iletişim kurmaları gerekmektedir. 

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr