Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Demiryolu / DEMİRYOLU SORUNU DEVAM EDİYOR

DEMİRYOLU SORUNU DEVAM EDİYOR

DEMİRYOLU SORUNU DEVAM EDİYOR22.06.2010

DLH tarafından ihale edilen, Erzincan-Tirebolu-Trabzon Demiryolu güzergâh belirleme çalışmalarını yakından takip eden TİRDEF (Tirebolu Dernekler Federasyonu) Kurucu Başkanı M.Çınar Çetinkaya, son günlerde ortaya çıkan Tirebolu için olumsuz olabilecek durumlarla ilgili olarak şu açıklamaları yapmıştır
 
“DLH tarafından Yüksel Domaniç firmasına ihale edilen Erzincan-Tirebolu-Trabzon Demiryolu Güzergâhı fizibilite ve etüt ihalesi ‘nin 1. aşaması, yüklenici firma tarafından tamamlanarak sonuçlar DLH Genel Müdürlüğüne sunulmuştur. Bu fizibilite ve etüt ihalesinin yapılmasında anladığımız; Erzincan-Tirebolu-Trabzon Demiryolu güzergâhının fizibilitesinin araştırılması ve yapılabilirlik değerlerinin olumlu çıkması sonucunda, hükümetimizin bu demiryolu hattının yapılması için devlet bütçesine ödenek ayırması ve bu hattın inşası için ihaleye çıkılması şeklinde idi.

Yani sonuçta hükümet bu demiryolu hattının yapılmasını karar altına aldığında, bu hat güzergâhının Karadeniz’e acılan ilk tren istasyonunun Tirebolu olacağı zannedilmekteydi.

Ancak hep bu şekil ve anlayışla işlerin yürütüldüğü zannedilirken, esas maksadın demiryolunun Trabzon’a ulaşmasının en belirleyici etkenin Siyasi İrade olması için, çeşitli alternatif güzergâhlar belirlenerek ve bu güzergâhların listesi Yüklenici Firma tarafından DLH’ya verilmiş ve DLH’ da bu listeyi güzergâhın belirlenmesi için Sayın Ulaştırma Bakanımızın önüne gizli olarak getirmiştir. İhalenin ismine bakınız: Erzincan-Tirebolu-Trabzon Demiryolu hattı Fizibilite ve Etüt ihalesi. İhalenin ismine bakarak güzergâh tartışmalarının sona erdiği zannedilerek Tirebolu ve Giresun adına mutlu bir bekleyiş içersine girilmişti.
Şimdiki gizli sonuca bakınız: 3 adet vadiden geçen 5 adet ayrı güzergâh. Vadilerden birisi Harşit vadisi ve Tirebolu, bu 5 güzergâh içersinde yapılabilinirlik sıralamasında 3. olarak yerini almış. Bu 5 güzergâh isimleri devlet sırrı gibi saklanıyor. Nereleri olduğunu tespit edemedik. Öğrenebildiğimiz sadece Tirebolu-Vakfıkebir-Trabzon güzergâhının çok maliyetli olması nedeniyle Tirebolu’nu es geçilmesi ve Trabzon’a arka taraftan bağlantı yapılmasıdır..
Bu güzergâh listesi Sayın Bakanımızın önüne 5 ay öncesinden gitmiştir. Giresun Ticaret ve Sanayi Odaları Başkan ve Yöneticileri geçen hafta Ankara’da Sayın Giresun Milletvekilleri ile birlikte yemek yerken ve konuşulan konulardan birisi Tirebolu Demiryolu hattı iken, bu yemeği yiyenlerinin hiçbirisinin Sayın Bakanımızın önünde 5 aydır bulunan bu listeden haberleri dahi olmadığı belli olmuştur.
Ben inanıyorum ki Giresun siyasetçilerinin öğrenemediği bu yeni güzergâhlardan kesinlikle Trabzonluların mutlaka haberleri vardır. Onlar yemeklerde boy göstermekten ziyade bu gibi işleri hayata geçirmekle meşguldürler. Sonra da ah Giresun! Vah Giresun! demeye başlarız.
Şimdi yapılması gerekenler nelerdir: Tüm Sivil toplum Örgütleri, Siyasi Partilerimiz, Sayın Milletvekillerimiz, Meslek Odalarımız yani tüm Giresunluların ayağa kalkıp, yapılan ihalenin ismine göre hükümetimizde bir baskı unsuru oluşturulmalı ve bu demiryolu hattının mutlaka Tirebolu’dan geçirilmesi için hep birlikte güçlü bir duruş sergilememiz gerekmektedir.
Derneklerde, partilerde Giresun için bir şeyler yapmaya her zaman hazır olduklarını söyleyen Giresunluların, şimdi kendilerini göstermek zamanıdır.”
Kaynak: TİRDEF Basın Bürosu

 

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr