Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gümrük / CİPLİ PASAPORT DAĞITIMI TIKANDI

CİPLİ PASAPORT DAĞITIMI TIKANDI

CİPLİ PASAPORT DAĞITIMI TIKANDI16.06.2010

Yeni çipli pasaportların yürürlüğe girmesiyle beraber, sistem tıkanmasıyla başlayan sıkıntılar devam ediyor. Günde 5 bin pasaport verilmesi amacıyla kurulan sistemden, illerde taranan pasaport kayıtlarının merkez ile uyuşmaması nedeniyle sayı bini bulmuyor.

1 Haziran itibarıyla başlayan yeni çipli pasaportlarla ilgili sıkıntılar devam ediyor. İlk günlerde yaşanan sistem kilitlenmesine, şimdi de biometrik olarak çekilen fotoğraflardaki milimetrik hataların bilgisayarlar tarafından kabul edilmemesiyle başlayan kriz bir türlü aşılamıyor.81 ildeki pasaport şubelerinde uzun kuyrukların oluştuğu öğrenilirken, fotoğrafçılarda yapılan ebatlandırmanın gelişi güzel olması, sistemi kilitliyor. E-pasaport tanıtımlarında geçen 35x45 mm boyutlarındaki fotoğrafların gelişi güzel çekilmesi, bu ölçülere keserek uydurulması, sürekli problem yaratıyor. Bu arada yeni pasaporta geçmek isteyenlerinde parmak izi alınması, alt yapı eksikliği nedeniyle tıkanmalara neden oluyor. Çoğu yerde 2 yada 3 tane olan parmak izi tarama sisteminin yavaş çalışması da vatandaşı bunaltıyor.

SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR?

E-Pasaport sistemine ilişkin bilgi vererek, “Aslında eski yöntemden bir farkı yok. Aynı belge ve bilgiler alınarak tek merkeze gönderiliyor” diyen emniyet yetkilileri, tek farkın alınan belgelerin bilgisayardan taranarak merkeze online olarak iletilmesi olduğunu ifade ediyorlar. Ancak bu işlemlerin kullanıldığı bilgisayarların tarama, tanımlama ve yollama işlemlerinin yüklenme nedeniyle çok yavaş çalıştığını ifade eden emniyet yetkilileri, “Günde 5 bin planlıyorduk ama, sistemin yeni olması, kullanıcıların tecrübesiz olması ve yüklenme nedeniyle bu sayı bini bile bulmuyor” dediler.AB standartlarına uygun olarak üretilen pasaportlarda biometrik fotoğrafın önemine de değinen emniyet yetkilileri, “Sistem fotoğraf konusunda çok hassas. Çekilen fotografların tam cepheden yani 2 kulak gözükecek şekilde ve uygun mesafe, büyüklük ve beyaz fon üzerinde olması gerekiyor. Gelen fotoğraflarda genelde gelişi güzel çekilip ölçüye göre kesilerekg önderiliyor. Ama sistem ebatı uygun olmayan fotoğrafları kabul etmiyor. Bu da saatlerce sistemi kilitliyor” dediler.Ankara Gölbaşı’nda bulunan Pasaport Tanzim Merkezi’nde de gelen bilgilerin düzenlenmesinde sürekli problem yaşandığını söyleyen yetkililer, daha önce 2 saatte tamamlanan bir pasaport başvurusunun, günlerce bitirilemediğini de vurguluyorlar. Eski pasaportların 2015 tarihine kadar geçerli olduğunu hatırlatan emniyet yetkilileri, sistemin oturmasının bir kaç ay daha sürebileceğini söylediler. Emniyet yetkilileri zorunlu olmayan vatandaşların pasaportlarını sırf yenisini almak için değiştirmemelerini önerdiler.
 
Kaynak: Milliyet
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr