Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / TÜRKİYE-UKRAYNA EYLEM PLANI

TÜRKİYE-UKRAYNA EYLEM PLANI

TÜRKİYE-UKRAYNA EYLEM PLANI12.05.2010

Dışişleri Bakanlığındaki görüşmenin ardından iki ülke arasında ikili ilişkilerin geliştirilmesine yönelik "2010-2011 Yılı Eylem Planı" imzalandı. 
         
 
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ukrayna Dışişleri Bakanı Konstantin Grişçenko ile bir araya geldi.

Dışişleri Bakanlığındaki görüşmenin ardından iki ülke arasında ikili ilişkilerin geliştirilmesine yönelik "2010-2011 Yılı Eylem Planı" imzalandı, "Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Ortak Bildirisine" paraf atıldı.
Davutoğlu düzenlenen ortak basın toplantısında, Kiev'de çok verimli görüşmeler yaptığını belirterek,Türkiye'nin çok yakın komşusu olan Ukrayna'yı uluslararası ilişkiler anlamında stratejik ortak olarak gördüklerini söyledi.
Siyasi ilişkilerin mükemmel düzeyde olduğunu belirten Davutoğlu, dışişleri bakanlıkları olarak daha yakın istişare yapılması konusunda karar aldıklarını kaydetti.
Davutoğlu ekonomik, ticari, enerji ve ulaştırma alanlarında işbirliği planları üzerinde çalışıldığını söyledi.
Karadeniz başta olmak üzere iki ülkenin bölgesel konularda ortak perspektife sahip olduğunu ifade eden Davutoğlu, Avrupa ile ilişkilerde de bunu geliştirmeye kararlı olduklarını belirtti.
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Ukrayna ile tam anlamıyla ekonomik entegrasyon ve maksimum işbirliği konusunda her türlü adımı atmaya hazır olduklarını kaydetti.
Ukrayna Dışişleri Bakanı Grişçenko da yaptığı açıklamada, ikili ilişkileri daha üst düzeye çıkarmaya karar verdiklerini söyledi.
Parafe edilen bildiriye işaret eden Grişçenko, bu bağlamda stratejik ilişkilerin yönlerinin belirleneceğini ve ekonomi ile siyasi alanlarda önemli projelere koordinasyon sağlanacağını kaydetti.
Davutoğlu Azarov tarafından kabul edildi
 
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ukrayna Başbakanı Nikolay Azarov tarafından kabul edildi.
Başbakanlıkta yapılan görüşmede konuşan Davutoğlu, Ukrayna'yı dış politikada en önemli pivot ülkelerden biri olarak gördüklerini söyledi.
Siyasi ilişkilerin yanı sıra ekonomik ilişkilerin geliştirilmesinin önemine değinen Davutoğlu, iki ülkenin maksimum düzeyde yararlanabileceği bir ekonomik işbirliği ve entegrasyonun düşünüldüğünü kaydetti.
Davutoğlu, Serbest Ticaret Anlaşması ve vize muafiyeti konularının da son derece önemli olduğunu sözlerine ekledi.
Kaynak: Dünya