Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Dünyadan / GKRYDEN DENİZDE VERGİ İNDİRİMİ

GKRYDEN DENİZDE VERGİ İNDİRİMİ

GKRYDEN DENİZDE VERGİ İNDİRİMİ12.05.2010

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, denizcilik firmalarının rekabet gücünü artıracak özel vergi uygulamaları için Avrupa Komisyonu’ndan onay aldı.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY), ülkede faaliyet gösteren uluslararası deniz taşımacılığı şirketlerine kurumsal vergi yerine özel indirimli vergi uygulanması yönündeki önerisi, Avrupa Komisyonu tarafından kabul edildi. Komisyon, diğer AB üye ülkelerinde de bulunan vergi sisteminin, denizcilik sektöründeki rekabeti haksız yere bozmadan, Avrupa Birliği’nde en büyüklerden biri olan ve dünya çapında onuncu sırada yer alan GKRY filosunun rekabet edebilirliğini artıracağına karar verdi. GKRY’nin, Avrupa Birliği’ndeki en büyük üçüncü taraf gemi işletmecisi olduğu vurgulanan açıklamada yeni vergi sisteminin gemicilik sektörünü destekleyeceği belirtiliyor.
Kıbrıs Rum Hükümeti, uluslararası denizcilik taşımacılığı ile uğraşan ve kurumsal vergi ödemekle yükümlü şirketler için tonaj vergi sisteminin uygulanacağı yönünde bildirimde bulunmuştur. Yeni vergi sistemi uyarınca; şirketler, deniz taşımacılığı faaliyetlerinin gerçek karı üzerinden vergi ödemek yerine işletilen filonun net tonajı üzerinden vergi (tonaj vergisi) ödenmesini tercih edebilecekler. Söz konusu tonaj vergi şeması, uygun koşullar altında römorklar, deniz dibi tarak gemisi ve kablo döşeme gemileri için de uygulanabilecek.
Avrupa Komisyonu, ilgili kararın, deniz taşımacılığında AB devlet yardımı kuralları ile uyumlu olduğuna kanaat getirdi. Komisyon ayrıca alınacak sıkı önlemler sayesinde vergi kaçakçılığı veya karın gemicilik dışı faaliyetlere kayması riskinin önüne geçileceği sonucuna ulaştı.Önerinin devlet yardımı, kılavuz ilkelerinde belirlenen tavan oranları içerisinde olduğunu belirten Avrupa Komisyonu tarafından 31 Aralık 2019 tarihine kadar onaylanan yeni vergi sistemi dahilinde alınacak önlemlere ilişkin maliyetin ise yaklaşık 15 Euro milyon
olacağı tahmin ediliyor.
Kaynak: Lojiport
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr