Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / İŞTE EKONOMİNİN ŞEREF KÜRSÜSÜ

İŞTE EKONOMİNİN ŞEREF KÜRSÜSÜ

İŞTE EKONOMİNİN ŞEREF KÜRSÜSÜ29.04.2010

Başarılarıyla 2009 yılında iz bırakan Ekonominin Yıldızı kişi ve kurumlar, Şeref Kürsüsü'ndeki yerlerini aldılar 
         
Gazeteniz DÜNYA'nın "Ekonominin Yıldızları" seçiminde, 2009 yılının en başarılı kişi ve kurumları belli oldu.

DÜNYA'nın 30. yılı dolayısıyla bu yılki kategorilerde, sayı ve içerik itibarıyla bazı değişikliklere gidildi. Büyük jürinin 11 kategoride titiz bir çalışmayla belirlediği yıldızların seçiminde, yatırım, yönetim, başarı, inovasyon, etkinlik, ilk olma niteliği ve büyüklük gibi kriterler göz önünde bulunduruldu. Ekonominin yıldızları, başarıları ve kendilerini farklı kılan niteliklerini önümüzdeki günlerde yapılacak söyleşilerde DÜNYA okurlarıyla paylaşacaklar.
Yılın İş İnsanı
Canan ÇELEBİOĞLU TOKGÖZ / Çelebi Holding Başkan Vekili
Ağırlıklı olarak havacılık sektöründe faaliyet gösteren Çelebi Holding, son dönemde özellikle yurtdışındaki büyümesiyle dikkat çekiyor. Canan Çelebioğlu Tokgöz yönetimindeki Çelebi Hava Servisi A.Ş., Budapeşte ve Bombay'dan sonra Hindistan'ın en büyük hava alanı olan Delhi Indira Gandhi Uluslararası Havalimanı kargo ihalesini de aldı ve yurtdışındaki üçüncü büyük adımını attı. Şirket, Belçika'nın Charleroi-Brüksel Sud Uluslararası Havalimanı‘ nda yer hizmetleri verme hakkını da kazandı.

Yılın Yatırımcısı

Fuat TOSYALI / Tosyalı Holding Yön. Kurulu Başkanı
Fuat Tosyalı, 1 milyar dolarlık yatırımla, özel sektörün sıfırdan yaptığı yassı çelik tesisine imza atan ilk isim oldu. Yıllık 2 milyon ton kapasiteli Tosçelik Osmaniye Yassı ve Yapısal Çelik Üretim Tesisleri, 2009 yılı Kasım ayında sıcak rulo sacda deneme üretimine başladı. İlkokul öğrencisiyken soba borusu imalatı yapan babasının kurduğu Tosyalı Ticaret'te iş hayatına atılan Fuat Tosyalı, demir-çelik sektöründe gerçekleştirdiği yenilikçi yatırımlarla öne çıkan isimlerden biri oldu.

Yılın Girişimcisi

Coşkun BAYRAKTAR Bayraktar / Grup Via/Port Yönetim Kurulu Başkanı
Bayraktar Grup'ta alışveriş merkezi projelerinin başında yer alan Coşkun Bayraktar, ABD ve Avrupa'daki örnekleri gibi gerçek outlet mağazacılık konseptini Türkiye'de ilk kez Via/Port ile İstanbul Kurtköy'e taşıdı. Via/Port projesinin başarısı, bu alandaki diğer yatırımlara da örnek oluşturdu. Bayraktar'ın üstlendiği Ankara'daki projeler arasında şehrin modern iş kuleleri VIA Tower, Bayraktar Twins, Bayraktar Center ve alışveriş merkezi Via/Life Outlet bulunuyor.

Yılın Projesi

Çolakoğlu Metalurji
Çolakoğlu Metalurji, Gebze'de 1 milyar doları aşan yatırımıyla yassı çelik üretimine hazırlanıyor. Şirket, yıllık 3 milyon ton üretim kapasitesine sahip tesisin üretime geçmesiyle, Erdemir'den sonra Türkiye'nin ikinci büyük yassı çelik üreticisi olacak. Haziran ayında başlayacak sıcak rulo sac üretimi, Türkiye demir-çelik sektöründe var olan yassı-uzun ürün dengesizliğinin ortadan kaldırılmasına katkı sağlayacak ve iç piyasa yassı ürün talebinin tamamı yerli üretimle karşılanabilecek.

Yılın Özel Sektör Profesyoneli
 
Turgay DURAK / Koç Holding Otomotiv Grubu Başkanı, CEO Vekili
Global krize rağmen Koç Holding'in otomotiv şirketlerini zirveye taşıdı. Turgay Durak'ın başkanı olduğu Koç Grubu otomotiv şirketlerinin toplam üretimi, 2009'da bir önceki yıla göre yüzde 7.9, ihraç edilen araç sayısı da yüzde 16.7 artış kaydetti. 2009'da Türkiye'de toplam otomotiv üretiminin yüzde 50'sini, ihracatının yüzde 47'sini Koç Holding şirketleri gerçekleştirdi. Türkiye'den otomotivin ana pazarı olan Amerika'ya ilk araç ihracatını da Ford Otosan gerçekleştirdi.

Yılın Kamu Yöneticisi

Mustafa KAPLAN / KOSGEB Başkanı
KOSGEB, kriz yılı 2009'da KOBİ‘lere can simidi oldu. 2008'de KOSGEB Başkanlığı‘na atanan Mustafa Kaplan, krizin etkilerinin hissedilmesiyle birlikte, KOBİ‘lerin zayıf mali yapıları ve finansmana erişim sorunlarını da dikkate alarak proaktif çözümler üretilmesine öncülük etti. KOSGEB, bu amaca yönelik sürdürülen üretim, ihracat, makine-teçhizat vb çeşitli destek kampanyalarıyla 120 bini aşkın KOBİ‘ye 4,6 milyar TL tutarında kredi kullanma olanağı sağladı.

Yılın İnovasyonu

Gürallar ArtCraft
Sofra camında hızlı, esnek ve yenilikçi olma hedefiyle yola çıkan Gürallar Grubu bünyesindeki ArtCraft, 2009 yılında inovatif ürünlere yoğunlaştı. Üçüncü kuşak temsilcileri Esin Güral Argat ve Erol Güral'ın yönetimindeki şirket, Ar-Ge çalışmalarını tamamladığı "antibakteriyel bardak" üretimine bu yıl başlıyor. Kapasitesinin yüzde 50'sini katma değeri yüksek ürünlerin üretimine ayıran ArtCraft, 2023 ‘te dünyada alanındaki iki büyük üreticiden biri olmayı hedefliyor.

Yılın Sosyal Sorumluluk Projesi

Migros
Kurumsal sosyal sorumluluk çalışmalarını, sürdürülebilir kalkınma için çevre korumaya yönelik önemli projelerle birleştirdi. Tarım Bakanlığı‘nın "İyi Tarım, İyi Gelecek" sloganıyla yola çıktığı İyi Tarım Uygulamaları (İTU) projesine taraf olarak ilk imzayı koyan Migros, sağlıklı ürünlerin tüketiciye ulaştırılması için ülke çapında seferberlik başlattı. Bu çerçevede binlerce üreticiyle anlaşma imzalayan Migros, sertifikalı üretimin özendirilmesine de katkı sağladı.

Yılın Sivil Toplum Örgütü

Türkiye İsrafı Önleme Vakfı
İsrafın önlenmesi, mikrokredi ve gıda bankacılığı alanlarında faaliyet yürüten TİSVA 1998 yılında kuruldu.

Vakıf, Türkiye'de şu ana kadar 37 binden fazla mikro girişimciye 50 milyon TL'nin üzerinde kredi verilmesine aracılık etti. Toplam 31 bin kişinin yararlandığı bu kredinin 46.5 milyon TL'si TİSVA eliyle kullandırıldı. Vakıf, 2023 yılında 13 milyon yoksulun tamamını mikro krediyle buluşturmayı hedefliyor. TİSVA, halen 43 olan hizmet noktasını 81 ile yaymayı da planlıyor.
Yılın İş Örgütü

Makine Tanıtım Grubu OAİB
Orta Anadolu Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği’nce kurulan Makine Tanıtım Grubu (MTG), zor geçen bir yılda sektörün birlik içinde hareket etmesi ve yerli makine kullanımının teşvik edilmesinde önemli bir başarıya imza attı.
Sektörün tanıtımının yanı sıra, ihracatının artırılması, markalaşma ve ortak Ar-Ge çalışmalarının organize edilmesi amacıyla kurulan MTG, bu çerçevede "Türk makineleri Tıkır tıkır çalışıyor" temalı başarılı bir kampanya da yürüttü.

Yılın Kampanyası

Sütaş
"35 Yıldır Sütaşkı" sloganıyla 2010'a hızlı giren Sütaş, özellikle 2009'da düzenlediği kampanyalarla öne çıktı. Yoğurt kategorisinde tüketiciye ulaşmak için, geniş bir mecrada kapsamlı ve entegre çalışma gerçekleştiren Sütaş Yoğurt, "Yoğurtsevere Tarif Gerekmez" iletişim kampanyasıyla imajını daha da güçlendirdi.
"İçtikçe iyi hissedeceksin" konseptiyle "ayran içecek kategorisi"ndeki iddiasını 2009'da sürdüren Sütaş, "Mutlu inekler, en sevilen peynirler" temasıyla da başarılı bir kampanya daha imza attı.
 
Dünya
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr