Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / İHRACATTA ARTIŞ VAR, DIŞ PAZARLAR CANLANIYOR

İHRACATTA ARTIŞ VAR, DIŞ PAZARLAR CANLANIYOR

İHRACATTA ARTIŞ VAR, DIŞ PAZARLAR CANLANIYOR13.04.2010

TİM heyeti, Başbakana dış ticaretteki gelişmeleri anlattı 
        
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilen Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) heyeti, 2010 başından itibaren özellikle Avrupa pazarlarında bir canlanma gözlendiğini, yakın ve komşu pazarlarda ciddi artışlar olduğunu anlattılar.
Alınan bilgiye göre, Başbakan Erdoğan'ın, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ve beraberindeki heyeti Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisinde kabulünde, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan da hazır bulundu.


Kabulde, karşılaştıkları sorunlarla ilgili Başbakan Erdoğan'a ayrıntılı bilgi veren ihracatçılar, kur baskısı, gümrüklerde karşılaşılan sorunlar, AB'nin 3. ülkelerle yaptığı serbest ticaret anlaşmalarına Türkiye'nin de taraf olması, Kur İstikrar Fonu oluşturulması ve İstanbul'da uluslararası bir fuar merkezi kurulması gibi sorun ve taleplerini iletti.

İhracatçılar, ayrıca başta komşu ülkeler olmak üzere vizelerin kaldırılmasının ihracatı çok olumlu etkilediğini belirterek, ayrıca Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Başbakan Erdoğan'ın ve Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın yurt dışı seyahatlerinde kendilerinin önünü açtığı için Erdoğan'a teşekkürlerini sundu.

Kabulde TİM heyeti, 2010 başından itibaren özellikle Avrupa pazarlarında bir canlanma gözlendiğini, yakın ve komşu pazarlarda ciddi artışlar olduğunu belirtti.

İhracata artış var

İhracatçıların Başbakan Erdoğan'a yaptıkları sunumda verdikleri bilgiye göre, 2010'un ilk 3 ayı itibariyle Türkiye'nin Almanya'ya ihracatı yüzde 18, İtalya'ya yüzde 38, Fransa ve İngiltere'ye yüzde 39, İspanya'ya yüzde 54, Romanya'ya yüzde 30, İsveç'e yüzde 45 oranında artış gösterdi.

Türkiye'nin komşularına yönelik ihracatında ise Rusya'ya yüzde 23, İran'a yüzde 35, İsrail'e yüzde 46, Suudi Arabistan'a yüzde 37, Suriye'ye yüzde 31, Türkmenistan'a yüzde 61 ve Ukrayna'ya yüzde 31 artış sağlandı.

Bunun yanı sıra uzak pazarlarda da ciddi artışlar kaydedildiğini belirten heyet, Singapur'a yüzde 525, ABD'ye yüzde 20 ve Çin'e yüzde 121 ihracat artışı sağlandığını vurguladı.
Kabulde, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Avrupa pazarlarında kriz döneminde Türk ihracatçısının miktar kaybı yaşamakla birlikte, pazar payını muhafaza ettiğini bildirdi.
Bu arada, TİM'in gelecek aydan itibaren, özellikle yabancılara yönelik "PERSPECTIVES" adlı İngilizce dergi çıkaracağı bildirildi.

Kaynak: Dünya
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr