Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Dünyadan / VOPAK TANK ÇİFTLİĞİNDEN 529 MİLYON DOLAR KAZANDI

VOPAK TANK ÇİFTLİĞİNDEN 529 MİLYON DOLAR KAZANDI

VOPAK TANK ÇİFTLİĞİNDEN 529 MİLYON DOLAR KAZANDI13.04.2010
Hollanda'da merkezli tank çiftliği terminal işletmecisi Vopak, sadece sıvı kimyasal ve ürün depolama, transit hizmetlerinden kârını bir yılda yüzde 20 artırarak 2009 sonu itibariyle 529 milyon dolara çıkardı.
Vopak Grubu, ana denizcilik seyir yolları üzerinde 31 ayrı ülkede 79 terminale sahip bulunuyor. Geçen sene yüzde 8 artış gösteren Vopak'ın cirosu 1 milyar euroyu aşmıştı. Grubun 2008 sonu kârı 431 milyon euro olarak gerçekleşmişti.
Vopak Başkanı John Paul Broeders, 2009'da yaşanan ekonomik türbülansa rağmen kimyasal ve ürün depolama pazar taleplerinin önemli bir düşüş göstermediği, aksine 2010 ile giderek yükselen bir taleple karşılaştıklarını söyledi.
 
İhtiyaca uygun çözüm
"Vopak'ın işlenmiş petrol ürünleri, kimyasal sıvı maddeler tank depolama ağı ile kurduğumuz ileri ulaşım sistemleri sayesinde, fabrikalar ve sair sanayi şirketleri sıvı mallarını güvenle Vopak tank terminalinde depolamaktadır. Buradan kendi fabrikalarına partiler halinde çektikleri gibi, üçüncü firmalara da pazarlamaktalar. Tanklardaki ürünler internet kodlu programlarla firmalar, alıcılar, bankalar, ulaştırma araçları işlemleri bilgisayarlarında anında görülmekte ve izlenebilmektedir. Ayrıca Vopak terminallerinin tank çiftliği en ileri çevreci uygulamalara sahip bulunmaktadır" diyen John Broeders, petrol ürünü çalışan rafinerilerle, işlenmiş ürünlerden başka kimyasallar üreten fabrikaların coğrafi olarak birbirlerinden uzak bölgelerde olmalarından doğan ihtiyaca cevap verecek şekilde Vopak liman tank çiftlikleri terminallerini konumlandırdıklarını belirtti.
 
31 ülkede tank çiftliği
Bir taraftan petrol ürünlerinin çevreye daha az emisyon verecek şekilde yeniden yapılandırılmasının, diğer taraftan da kapalı ekonomilerin serbest pazar ekonomileri haline gelmesinin petrol ve kimyasal ürünlerin üretim ve tüketim dengeleri arasında çok ciddi artışları beraberinde getirdiğini vurgulayan Broeders, "Bu nedenle tank çiftliklerine olan ihtiyaç daha da artmaya devam edecektir" dedi.
31 ayrı ülkede 28 milyon metreküplük tank çiftliğine sahip olan Vopak, yeni finansman programlarıyla diğer coğrafi bölgelerde ve ülkelerde tank çiftlikleri kurmak gibi bir yatırım politikasına sahip bulunmakta. 2010 yılında 700 milyon euro gelir bekleyen Vopak, 2009'da Rotterdam Botlek, Tallinn, Antwerp, Teesside ve Vlaardingen'deki tank kapasitesini 1.2 milyon metreküp artırmıştı.
Yapılan açıklamaya göre, 2012 yılına kadar 3 milyon metreküplük yeni tank çiftliği kapasitesi yaratacak olan Vopak ve ortakları, bu yatırımlar için 1.6 milyar euroluk bütçe ayırdı.
Kaynak: Referans
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr