Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Üye Şirketlerden / GEFCONUN FRANSA-RUSYA HATTI DEVREDE

GEFCONUN FRANSA-RUSYA HATTI DEVREDE

GEFCONUN FRANSA-RUSYA HATTI DEVREDE13.04.2010
GEFCO’nun Captrain Almanya ve Transcontainer Rusya ortaklığındaki iddialı ve çevre dostu multimodal lojistik projesi
 
GEFCO, Captrain Almanya ve Transcontainer ortaklığı ile otomotiv parçalarının Rusya’daki Kaluga ile Fransa’daki Vesoul bölgeleri arasındaki demiryolu ulaşımını sağlayacak. Bu multimodal lojistik projesi Avrupa'nın en iddialı projelerinden biri olma yolunda.
Vesoul-Kaluga hattı GEFCO’nun Rusya’daki stratejik büyümesinde çok etkili rol oynamakta. Krizle birlikte ülkede yaşanan sıkıntılara rağmen, Rusya GEFCO için stratejik önemini korumaya devam etti ve Moskova yakınındaki Podolsk Lojistik Üssü  ile Domodedova otomotiv parkı 2010 yılı başlarında hizmete açıldı. Rusya pazarı aynı zamanda GEFCO’nun otomotiv dışı ürünlerin lojistiğini yapması için çok elverişli.
PSA Peugeot Citroën's Vesoul tesisi yakınındaki Naviland Kargo terminalinden başlayan raylı system Transcontainer tarafından tedariği sağlanan Polonya/Beyaz Rusya sınırındaki Malaszewisze/Brest’teki konteynırlara kadar uzanıyor. Yüklemesi yapılacak konteynırlar aktarma için Rus vagonlarına oradan da Kaluga üretim üssüne gönderiliyor.
Otomotiv parçalarını taşıyan ilk tren 5 günlük bir yolculuğun ardından 3.000km sonunda Kaluga’daki PSA Peugeot Citroën and Mitsubishi tesisine vardı.
Doğaya dost proje gereksinimine cevap veren bu çok modelli lojistik projesi doğru bir tercih olarak karayoluna gerçek bir alternatif olma yolundadır. Rusya’nın geniş yüzölçümü demiryolu taşımacılığını daha da ön plana çıkarıyor.
GEFCO ve ortakları Captrain Almanya ve Transcontainer tüm kaynaklarını ve uzmanlıklarını bir araya getirerek Vesoul’dan Kaluga’ya günlük demiryolu taşımacılığını sağladı. Farklı ortaklarla 1 yıl süren çalışmaların neticesinde oluşturulan bu hizmet Avrupa'nın en büyük multimodal projelerinden biri oldu.
Çevreye dost taşımacılık ve lojistik için, karayolu trafiğinin bir bölümünü doğaya dost demiryolu taşımacılığına kaydırmayı amaçlayan GEFCO, Avrupa Birliği Marco Polo (2003 – 2006) programına başvurdu. Vesoul-Kaluga demiryolu hattı GEFCO’nun sürdürülebilir gelişim politikasının önemli bir parçasıdır. Demiryolu  taşımacılığı ile transit sürenin 8 günden 5 güne düşürülmesi ve Fransa Rusya hattında taşımacılık yapan 36 tırın karayolundan çekilerek demiryoluna kaydırılması  ile her bir turda toplamda 576 tırın havaya yaydığı CO2 emisyonu önemli ölçüde engellenmiş oldu.
Avrupa ve Asya’nın kesişim noktası durumundaki Rusya, taşımacılık ve lojistik sektörü için stratejik öneme sahip bir bölgede yer alıyor. Global ölçekli otomotiv şirketlerinin ülkeye yatırımlarını arttırmasıyla birlikte, Rusya’da otomotiv üretimi hızlanmıştır. Büyüyen lojistik servis hizmetlerine paralel olarak, GEFCO altyapı çalışmaları için yatırımlar yaptı ve özellikle otomotiv taşımacılığında servis ağını geliştirdi.
GEFCO Rusya ve Kaluga hükümeti bölgedeki taşımacılık ve lojistik hizmetlerini geliştirmek için ortak bir anlaşma imzaladılar. GEFCO Group Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Yves Fargue ve Kaluga Eyalet Başkanı Anatoly Artamanov arasında yapılan anlaşma ile stratejik olarak kabul edilen bu bölgede beraberce  lojistik altyapı çalışmaları desteklenecek.
Moskova’da Oka nehrinin 100km güneybatısında yer alan Kaluga, Rusya’nın uluslararası çapta otomotiv üssü durumunda. 2010 yılında PSA Peugeot Citroën, Mitsubishi ortaklığında Kaluga’da orta büyüklükte yolcu arabaları üretmek için tesis kuruyor ki bu sınıf araç satışı Rusya’da toplam araç satışının %60’nı oluşturuyor. GEFCO bu tesisteki ürünlerin inbound ve outbound lojistik operasyonları için tek lojistik servis sağlayıcısıdır. Tüm üretim bantları için hayati bir rol oynamaktadır. GEFCO Kaluga ofisi başlangıç olarak 10 kişiyi istihdam ediyor fakat yakın gelecekte Grup, tüm lojistik faaliyetlerini yerine getirerek gümrükleme ve depolama çözümleri sunacak.
Kaynak: Ambar
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr