Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Dünyadan / GREENPEACE, GEMİYİ ENGELLEDİ

GREENPEACE, GEMİYİ ENGELLEDİ

GREENPEACE, GEMİYİ ENGELLEDİ06.04.2010

Çevreci Greenpeace örgütünün 15 "militanı", Rotterdam'da Japonya'ya balina eti taşıyacak geminin palamarlarına kendilerini zincirledi.

Basın mensupları ve çevreci örgütün yetkilileri, Greenpeace militanlarının balina eti yüklü konteynırların Japonya'ya gitmeyeceğine emin oluncaya dek eylemlerini sürdürmeye kararlı olduklarını belirttiler.
Eylemcilerin kendilerini İzlanda'dan gelen ve Rotterdam'dan transit geçecek Panama bandıralı geminin halatlarına TSİ 05.30'da zincirledikleri kaydedildi.
Geminin TSİ 19.00'da Japonya'ya hareket etmesi öngörülüyor.
-YENİ ZELANDALI ÇEVRECİYE DAVA-
Bu arada, Şubat ayında Antarktika'da bir Japon balina gemisine çıktığı ve bir denizciyi yaraladığı gerekçesiyle Yeni Zelandalı çevre militanı Peter Bethune hakkında Japonya'da dava açıldı.
Japon Jiji haber ajansının bildirdiğine göre, Tokyo savcılığı, Bethune aleyhinde, özel mülke yasa dışı girme, darp, yaralama ve ticari faaliyeti engelleme gibi suçlardan dava açtı.
Japonların bölgede balinaları avlamasını protesto kampanyası sırasında trimaranının Shonan Maru 2 balina avı gemisiyle çarpışması sonucu batmasını protesto için bu gemiye çıkan Bethune, 12 Mart'tan beri Japonya'da tutuklu bulunuyor.
-AVUSTRALYA KESİNLİKLE BALİNA AVINA KARŞI-
Öte yandan, Avustralya, yakında yapılacak ve balinaların avı ile korunmasını düzenleyen Uluslararası Balina Kurulu toplantısı öncesi, balina avına sınırlı da olsa kesin olarak karşı olduğunu ve bu yöndeki tüm projelere karşı çıkacağını bildirdi.
Avustralya Çevre Bakanı Peter Garrett, Yeni Zelanda'nın, ticari balina avına kısıtlı izin verilmesi yönündeki projeye giderek artan desteğinden çok endişe duyduğunu belirterek, ülkesinin tartışılmakta olan bu projeye şiddetle karşı olduğunu kaydetti.
Balina avına katı şekilde karşı çıkan Avustralya, Antarktika'da balina avından vazgeçmemesi durumunda Japonya'yı uluslararası adaletin önüne çıkarma tehdidinde bulunmuştu.
Uluslararası Balina Kurulu'nun Haziran'da Fas'ta yapacağı toplantı öncesinde kısıtlı ticari balina avına izin verilmesi yönündeki ilk projenin 22 Nisan'da resmi olarak tartışmaya açılması bekleniyor.
Kaynak: Lojiport
Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr