Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Dünyadan / DÜNYA DENİZLERİNDE NELER OLUYOR?

DÜNYA DENİZLERİNDE NELER OLUYOR?

DÜNYA DENİZLERİNDE NELER OLUYOR?23.03.2010

Kriz, Fransa limanlarını fena vurdu; Ravenna- Corinth hattı hızlı büyüyor; Hanjin'den Asya-Meksika servisi; Çin konteyner taşımacılığında büyük artış
Kriz Fransa limanlarını fena vurdu
Dünya çapında yaşanan ekonomik kriz Fransız limanlarına ağır bir darbe indirdi. Krizden en fazla etkilenen limanlar arasında yer alan  Bretagne-Limanı (Saint-Brieuc-Le Légué) 2009 yılında yüzde 30 oranında düşüş yaşadı.  Toulon yüzde 26’lık bir düşüş yaşarken, Cherbourg yüzde 20 ve Marseille-Fos ise yüzde 13 oranında gerileme gösterdi. Daha küçük limanlarda ise düşüşlerin bir önceki yıllara oranla yüzde 40’lara vardığı belirtildi.  
Ravenna- Corinth hattı hızlı büyüyor
Adriatic Lines Gemicilik Şirketi tarafından İtalya’nın Ravenna Limanı ile Yunanistan’ın Corinth Limanı arasında tamamen yük taşımacılığına yönelik başlatılan servis hizmeti, kısa zamanda büyük bir başarı elde etti. İtalyan Trans Ferry Spa ve Yunan Ocean Finance Ltd. şirketlerinin ortak girişimi olan Adriatic Lines yetkilileri, yeni güzergâhta, trafiğin haftalık yüzde 10 oranında artığını ve  şimdiye kadar 300 taşımacılık şirketinin bu güzergahı kullandığını bildirdi.
Hanjin Asya-Meksika arası servis başlatıyor
Taşımacılık devlerinden Hanjin, Asya ile dünya pazarındaki yerinin büyüyeceği tahmin edilen  Meksika arasında direkt servis hizmeti başlatıyor. Mart ortasında hizmete girecek yeni serviste, beş adet 5.500 TEU’luk gemi sefer yapacak. Şirket yaptığı açıklamada, yeni servisi Mesika’da artan talebin karşılanması için devreye soktuklarını bildirdi.
Çin konteyner taşımacılığında büyük artış
 
Xinhua  haber ajansında yayınlanan habere göre, çin Ulaştırma Bakanı bir açıklamada bulunarak, konteyner taşımacılığında oldukça başarılı geçen bir yılın ardından yüzde 25 büyüme sağlandığını  ve Ağustos 2008 öncesine dönüldüğünü açıkladı. Yüzde 45-50 arası büyüme gösteren Ningbo-Zhoushan ve Shanghai limanları bu büyümede en büyük katkısı olan iki liman olarak açıklandı.

Kaynak: Perşembe Rotası

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr