Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Gündem / TÜRK GEMİSİNE KOKAİN TUZAĞI

TÜRK GEMİSİNE KOKAİN TUZAĞI

TÜRK GEMİSİNE KOKAİN TUZAĞI02.03.2010

Zehir tacirlerinin 2006’da İDÇ-1 gemisinin 1 ay bekletilmesine yol açtığı oyun, bu kez Genel Denizcilik gemisi için tezgahlanıyor…


Güney Amerika ülkelerindeki zehir tacirlerinin Avrupa, ABD gibi bölgelere sevkıyat için buldukları ilginç yöntemin bu seferki kurbanı bir Türk gemisi oldu. Çukurova Grubu’na bağlı Genel Denizcilik tarafından işletilen Malta bayraklı gemi, Venezuela’da geminin dışında kokain bulunduğu gerekçesiyle tutuluyor. 
Türk denizcileri bu yöntemle ilk kez muhatap olmuyor. 2006 yılında Gemport Liman İşletmeciliği’ne ait Türk bayraklı İDÇ-1 gemisine de yine Venezuela'nın Punto Fihjo Limanı'nda aynı tezgah kurulmuş, Geminin kıç kısmına, içerisinde 78 kilo 400 gram kokain dolu plastik boruyu monte eden zehir tacirlerinin ilginç tuzağını, mürettebatın uyanıklığı ortaya çıkarmıştı. Ancak, boruyu monte eden dalgıcı görüp yetkililere haber verildiği halde mürettebat gemiyle birlikte 30 gün boyunca limanda bekletilmiş, sonunda Dışişleri Bakanlığı’nın devreye girmesiyle ülkeden ayrılmalarına izin verilmişti.

Niçin gemileri seçiyorlar?

Zehir tacirlerinin merkez üssü kötü imajıyla tanınan Güney Amerika ülkeleri, özellikle son yıllarda kaçakçılara göz açtırmamaya çalışıyor. Köşeye sıkışan zehir tacirleri ise, daha risksiz yöntemler tercih etme yolunu seçiyorlar. İşte AQUA tanker gemisinin başına gelen de bu nedenden kaynaklanıyor. Malta Bayraklı 115.000 DWT’lik AQUA tankeri, Venezuela’nın Puerto Miranda Limanı PDVSA Terminali’nde yükleme operasyonunu tamamlamış ve yola çıkmaya hazırdır. Yükünü Belçika’nın Anvers limanına boşaltmak üzere limandan ayrılırken, gemi personeli ve gümrük nezaretinde yapılan olağan gemi ve sualtı araması sırasında dalgıçlar tarafından (geminin dışında), - Rudder Trunk’a konulmuş olan, sonradan içinde uyuşturucu madde olduğu anlaşılan dört adet çanta bulunur. Kaçakçıların sıklıkla başvurduğu bu yöntem, Amerika, Avrupa veya Kanada vb limanlara gideceği belli olan gemileri tespit ederek, limandan ayrılmadan hemen önce, içerisine uyuşturucu madde konulmuş olan çanta veya metal muhafazaları dalgıçlar ile göndererek, geminin su kesimi altında kalan bölgelere saklamaları üzerine kurulu. Böylece hedefledikleri limana varabilen gemiden emanet yine aynı yöntemle alınarak ilgili yere teslim ediliyor.

Gemi kurtarılmaya çalışılıyor

Öte yandan, Malta’da mukim AQUA Shipping Ltd. şirketinin donatanı olduğu ve Genel Denizcilik Nakliyatı tarafından işletilmekte olan  Malta Bayraklı tanker için  PandI kulübü West Of England’ın tayin ettiği avukatlar vasıtasıyla girişimlerde bulunulduğu açıklandı. Ayrıca, Venezuela Türk Büyükelçiliği’nin de gerekli girişimlerde bulunduğu bildirildi.


Kaynak: Selçuk ONUR - LOJİPORT