Anasayfa / Sektörel / Sektör Haberleri / Ekonomi / İş Dünyası / KOÇ, GELECEK 10 YIL TÜM DÜNYA AÇISINDAN KRİTİK ÖNEM TAŞIYOR

KOÇ, GELECEK 10 YIL TÜM DÜNYA AÇISINDAN KRİTİK ÖNEM TAŞIYOR

KOÇ, GELECEK 10 YIL TÜM DÜNYA AÇISINDAN KRİTİK ÖNEM TAŞIYOR02.02.2010Mustafa Koç, gelecek 10 yılın, yeni bir jeo-politiğin dünyaya egemen olması dönemi olarak tarihe geçeceğini söyledi

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, değişimlerin süreceği bu dönemde gelecek 10 yılın tüm dünya açısından kritik önem taşıdığını, bu dönemin yerinden oynayan taşların yerleşmesi ve yeni bir ekonomik sistemin, yeni bir jeo-politiğin dünyaya egemen olması dönemi olarak tarihe geçeceğini kaydetti.

Koç Topluluğu yayını olan "Bizden Haberler" dergisinde, "Farklıyız Farkındayız" temalı 23. Koç Topluluğu Üst Düzey Yöneticiler Toplantısı ile Mustafa Koç ve Koç Holding Üst Yöneticisi (CEO) Bülent Bulgurlu'nun burada yaptıkları konuşmalara yer verildi.

Toplantıdaki konuşmasında, 2010 yılının beklentileri karşılamak açısından "cömert" olmasını dileyen ve bu yılı ortak akıl üretmeye en çok ihtiyaç olunan yıl olarak değerlendiren Koç, güçler dengesinde yaşanan değişimlerin geçtiğimiz dönemde su yüzüne çıktığını belirtti.

Mustafa Koç, "Değişimlerin süreceği bu dönemde gelecek 10 yıl, tüm dünya açısından kritik önem taşıyor. Önümüzdeki 10 yıl, yerinden oynayan taşların yerleşmesi ve yeni bir ekonomik sistemin, yeni bir jeo-politiğin dünyaya egemen olması dönemi olarak tarihe geçecek" dedi. Koç, ABD, Avrupa ve Japonya'nın güçlerini kaybettiğini ve bu dönemde oluşacak yeni düzende Türkiye'nin pozisyonunun daha da farklı olacağını vurguladı.

Önümüzdeki dönemde bu üçlünün güçlerine en yakın noktada, hızlı gelişmekte olan ülkeler grubundan kopan Çin'in konumlanmasının beklendiğini belirten Koç, buradaki temel problemin bu süreçte yaşanabilecek boşlukların nasıl değerlendirileceği olacağını kaydetti.

Olası bir siyasi boşluk ortamında serbest ticaret, terörizmle mücadele, küresel ısınma, enerji güvenliği, gıda güvenliği, su kaynaklarının paylaşımı, açlık ve yoksullukla mücadele gibi konularda olumlu işbirliklerinin gerçekleştirilmesinin de daha güç hale gelebileceğinin altını çizen Koç, böyle bir belirsizlik sürecinde Türkiye'nin alacağı yeri göstereceği performansın belirleyeceğini, bu nedenle gelecek dönemde yıldızı parlayacak ülkelerde oluşacak fırsatları Türkiye ve iş dünyası olarak iyi değerlendirmek, proaktif olmak ve doğru ülkelere önceden nüfuz ederek yatırım ve stratejik ortaklık fırsatlarını değerlendirmenin hayati önem taşıdığını vurguladı.

"Uzakdoğu ilkeleri de önemli fırsatlar barındırıyor"

Koç Holding Üst Yöneticisi (CEO) Bülent Bulgurlu ise 2008 yılında Fortune 500'de dünyanın en büyük 172. şirketi olarak yer alan Koç Holding'in son iki yılda uyguladığı odaklanma stratejisi ile verimlilik ve karlılığını artırmayı başardığını, son iki yılda portföyden çıkarılan şirketlerin ciro ve kar büyümesinde bir azalmaya yol açmadığını ifade etti.

Elde edilen başarıda Topluluk bütününde yapılan tasarrufların ve alınan tedbirlerin büyük rol oynadığını belirten Bulgurlu, "Koç Topluluğu, 2009 yılını kombine olarak 66 milyar lira satış rakamı ile kapatırken, faaliyet karı ise tarihi yüksek seviyeye ulaştı ve 2008 yılının yüzde 20 üzerinde 6,9 milyar lira oldu. Net kar 2008 yılında yüzde 62'nin üzerinde 4 milyar lira olarak gerçekleşti" dedi.

Yatırım yapılacak yeni alanlara çeşitli örnekler veren Bulgurlu, özellikle Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'e dikkat çekerek, bu ülkelerin orta vadede dünyanın en büyük ekonomileri olacağını, son beş yılda buralara yapılan doğrudan yatırımın 2 trilyon dolar olduğunu, söz konusu rakamın dünyada yapılan yatırımların üçte biri anlamına geldiğini vurguladı.

BRIC ülkeleri kadar olmasa da Mısır, Irak, bazı Orta Asya ülkeleri ile Vietnam, Endonezya gibi bazı Uzakdoğu ülkelerinin de büyüme potansiyeli ve rakip sayısının henüz fazla olmaması açısından Koç Topluluğu açısından önemli fırsatlar barındırdığının altını çizen Bulgurlu, ancak bu aşamada ilk olmak ve diğer yatırımcılardan önce pazara girebilmenin önem kazandığını kaydetti.

Bülent Bulgurlu, 2010 yılında 77 milyar lira kombine ciro, 7,4 milyar lira kombine faaliyet karı ve 4,7 milyar lira net kar hedeflendiğini bildirdi.

Mustafa Koç, toplulukta 25. yılını doldurdu

Toplantıda Koç Topluluğunda 25. hizmet yılını dolduranlardan biri olan Mustafa Koç için hazırlanan özel ödül töreni bölümünde, Mustafa Koç'un 25. yıl hizmet ödülünü kendisine Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç verdi.

Bu arada, İngiliz golfçü Laura Davis, yapılan telefon bağlantısı ile Mustafa Koç'a tebriklerini iletti ve kendisiyle bir karşılaşma yapmak üzere çok yakında İstanbul'a geleceğini bildirdi.

Kaynak: Dünya

Gayrettepe Mahallesi, Barbaros Bulvarı Dr. Orhan Birman İş Merkezi No:149/6 Beşiktaş 34349 İstanbul
+90 212 663 08 85 | +90 530 960 84 24
+90 212 663 62 72
utikad@utikad.org.tr